thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

nadzienie II jabłkowe

  • 800g jabłek
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny, opcjonalnie
  • płatki migdałowe

nadzienie I

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 4 żółtka
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn
  • owoce: jeżyny, maliny, borówki...

ciasto

  • 180g masła, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki oleju, rzepakowy lub arachidowy
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić masło, olej, wodę, cukier, sól 5minut/120 st/obr2 (ma się pienić). Dodać mąkę i wymieszać 2min/obrMieszanie"Mieszanie" - konsystencja podobna do ciasta ptysiowego.

    Jeszcze gorące ostrożnie wyłożyć na blaszce. I piec ok 15 min w 200stopniach.

    Można odłożyć garść ciasta w celu posypania szarlotki z wierzchu.

  2. nadzienie I

    wszystkie składniki oprócz owoców wymieszać 1min/obr 4

    masę wylać na podpieczony spód i piec 15-20 min temp.180st

    po wyjęciu wystudzić i włożycz do lodówki na kilka godzin

    przed podaniem udekorować owocami, bitą śmietaną...

    zamiast cytryn polecam też limonki

  3. nadzienie 2

    jabłka ze skórką pokroić na ćwiartki , wydrążyć gniazda nasienne, zmiksować 4s/obr4 i powtórzyć

    dodać cukier, mąkę , sok z cytryny wymieszać Mieszanie"Mieszanie" (ew. cynamon, żurawinę)

    wyłożyć nadzienie na podpieczony spód, posypać płatkami i piec jeszcze 15 min

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto - inaczej dla odważnych

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 8, 2018 at 07:17
    5.0

    No i odważyłam się....Lubię eksperymentować w kuchni, co czasami bywa zgubne, ale w tym przypadku -nie żałuję. Ciasto delikatne, maślane, lekkie,nie za słodkie. Zrobiłam z nadzieniem jabłkowym. Podałam na ciepło z lodami i bitą śmietaną-wypas. Rodzinie smakowało. Całość robi się mega szybko i bezproblemowo.Można zrobić na tzw."niespodziewanych gości". Super -polecam przepisSmileSmileSmile

  • września 28, 2016 at 10:52

    Kruche, bardzo kruche. Pyszne.  Efekt końcowy nie ma nic wspólnego z ptysiowym. Na szarlotkę ok - dla tych co lubią dużo jabłek, na cienkim pysznym cieście.  Bez cukru można wykorzystać na tartę np. szpinakową czy porową - ale ja na słono wolę trochę mniej delikatne spody . Raczej nie nadaje się na babeczki, bo jest zbyt kruche. Przepis można zrobić bez termomixa, wykorzystując piekarnik (wszystko oprócz mąki włożyć w żaroodpornycm naczyniu na 15 minut do piekarnika 200stopni - "aż się zacznie rumienić na brzegach", wyjąć dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, jeszcze gorące wyłożyć na blachę do tart, nakłuć w kilku miejscach, można zostawić trochę ciasta na kruszonkę, piec ok 15 min w 200 stopniach, jak się podpiecze włożyć mus, posypać kruszonką, zapiec kolejne 15 min).

    Zaraz chyba zrobię tartę z gruszkami.

  • września 26, 2016 at 20:42

    A to ciasto to po upieczeniu bardziej przypomina kruche czy ptysiowe? Mozna na wierzch wylozyc np. mus jablkowy taki jak na szarlotke?

  • września 26, 2016 at 18:21

    Jak najbardziej kruszonka może być z tego ciasta. To moje ulubione maślane kruche, najlepsze jakie potrafię zrobić tmrc_emoticons.;-) ciekawe czy wyszło

  • września 15, 2016 at 18:34

    Przepis mnie zaintrygował. Mam w domu wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych - zrobię zamiast nich kruszonke z ciasta. Chyba też będzie ok? Jutro do dzieła tmrc_emoticons.)