thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Ciasto z białek czekoladowe (bez mąki)

  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 -1 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów (laskowe/włoskie/ migdały), mieszanka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 8 białek
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180.

    Orzechy włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zmielić 15 sek/obroty 5.

    6 białek ubić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wg przepisu z książki na sztywną pianę ze szczyptą soli

    Do zwykłej miski wsypać kakao, cukier, pozostałe 2 białka, olej wymieszać dokładnie łyżką, dodać zmielone orzechy.

    Na koniec masę delikatnie, stopniowo wymieszać z ubitymi białkami. Może być dość słabo wymieszana. Wlać do małej, wysmarowanej olejem  tortownicy i piec 20 -25 min w temperaturze 180 st.

Porady

Polecam trochę więcej orzechów i mi najbardziej smakują laskowe. Nie należy mieszać zbyt intensywnie piany z masą, 1/4 można wymieszać dobrze, a resztę piany z białek można delikatnie wymieszać w blaszce, żeby były białe smugi.

Jest to dobry sposób na zużycie białek pozostałych po innych cudach kulinarnych, zamrożonych i wykorzystanych w odpowiedniej chwili.

Ciasto na koniec posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Można używać zamienników cukru.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z białek czekoladowe (bez mąki)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: