- TM 5
Składniki
Ciasto z białek czekoladowe (bez mąki)
- cukier puder do posypania
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 -1 szklanki cukru
- 1 szklanka orzechów (laskowe/włoskie/ migdały), mieszanka
- 1/2 szklanki kakao
- 8 białek
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180.
Orzechy włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmielić 15 sek/obroty 5.
6 białek ubić w "Blokada naczynia miksującego" wg przepisu z książki na sztywną pianę ze szczyptą soli
Do zwykłej miski wsypać kakao, cukier, pozostałe 2 białka, olej wymieszać dokładnie łyżką, dodać zmielone orzechy.
Na koniec masę delikatnie, stopniowo wymieszać z ubitymi białkami. Może być dość słabo wymieszana. Wlać do małej, wysmarowanej olejem tortownicy i piec 20 -25 min w temperaturze 180 st.
Porady
Polecam trochę więcej orzechów i mi najbardziej smakują laskowe. Nie należy mieszać zbyt intensywnie piany z masą, 1/4 można wymieszać dobrze, a resztę piany z białek można delikatnie wymieszać w blaszce, żeby były białe smugi.
Jest to dobry sposób na zużycie białek pozostałych po innych cudach kulinarnych, zamrożonych i wykorzystanych w odpowiedniej chwili.
Ciasto na koniec posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Można używać zamienników cukru.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Właśnie upiekłam. Jeszcze ciepłe "poszły" do kawy
Ciasto pyszne. Dzisiaj zrobię do foremek.
Bardzo dobre,polecam,moje pierwsze skojarzenie to podobne do brownie,warte upieczenia!
Bardzo fajny przepis, lekko zmodyfikowałam do własnych potrzeb (zostało mi mniej białek, wiec dodałam 2 całe jajka...) wyszło dobrze i smacznie
Bardzo dobry przepis na wykorzystanie biełek. Polecam to ciasto szczególnie do lodów waniliowych. Pycha!
Powinno wyjść bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe. Jak mi zostaną białka to jeszcze raz sprawdzę, bo mi zawsze to ciasto smakowało - może to kwestia cukru i orzechów
Przepis trzeba dopracowac, bo niestety do smacznych nie należy.
SUPER!!!!!
Are you sure to delete this comment ?