- TM 31
Składniki
- 250 gletniej wody
- 50 gletniego mleka
- 20 g drożdży, (świeże)
- szczypta cukru
- 15 g Zakwasu, Spring Ciabatta ***
- 480 g mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym wg kolejności w przepisie. (czas 25 sek. obroty 6). Ciasto będzie bardzo luźne. Dno miski posypujemy mąką i wyjmujemy ciasto do miseczki za pomocą kopystki. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w cieplym miejscu na około 40 min - ciasto powinno podwoić objętość.
Posypujemy deskę/stolnicę mąką i delikatnie wyjmujemy ciasto z miski. Bardzo ważne aby ciasta nie ugniatać, nie ubijać podczas formowania. Najlepiej po prostu rozkroić kopystką ciasto na 12 porcji i każdą z porcji umieścić delikatnie na blaszce do pieczenia.
Blachę umieszczamy w piekarniku, temperatura ok 50 stopni, 15-20min (bułeczki wyrosną).
Po tym czasie przestawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 25-30 min.Ciabatty charakterysują się tym iż mają chrupiącą skórkę, są miękkie, puszyste w środku i są bardzo lekkie. Specyficzny smak włoskiego pieczywa. Ciabatta genialnie sprawdza się jako chlebek na kanapki. Bardzo dobrze smakuje rownież jako grillowana lub zapiekana kanapka. Jeżeli ktoś nie jadł nigdy ciabatty warto spróbować - można się zakochać w jej smaku.
***) zakwas Spring Ciabatta jest dostępny w internetowych sklepach niektórych młynów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gdzie dostane zakwas?
Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
Pyszne, super , wspaniałe - rano upieczone i już zjedzone. Jutro piekę nowe .
A czy można upiec ciabatty bez tego zakwasu? Za granicą go nie dostanę
Z mąki razowej na pewno buły nie wyjdą, bo po prostu nie wyrosną Ciabatta to takie mocno wyrosnięte buły więc nawet jeśli coś wyjdzie - to nie będzie to ciabatta
Może zrób eksperyment z dodaniem np. odjęcie 1/5 wagi całej mąki, a w to miejsce mąka razowa lub coś innego z pełnego przemiału. Z thermomixem uzyskanie czegoś takiego nie powinno być problemem. Po prostu przed przystąpieniem do pieczenia mielimy ziarno i dalej wg przepisu Smacznego!
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
WItam ponownie - melduje ze bułeczki wyszły SUPER!!!!! mam pytanie czy próbowałes je piec z innej mąki np razowej??? pozdrawiam juz wiosennie ze Szwecji! Barbara
radekfoto
Czy moge wiedziec gdzie zakupiła Pani zakwasSPRING CIABATTA
radekfoto
Bułeczki wyszły przepyszne, chyba je uwielbiam, właśnie robię drugi raz! Chcialam dodac zdjecie ( moich buleczek ) do komentarza ale nie moge lub nie wiem jak!
Wyjdą ... wyjdą Nie mają innego wyjścia Przepis sprawdzony kilkadziesiąt razy juz
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Uwielbiam te bułeczki, zamówiłam zakwas spring ciabatta i zamierzam dzisiaj upiec te bułeczki, mam nadzieje ze mi wyjdą
Are you sure to delete this comment ?