Składniki
Krem chałwowy
- 800 g masła, (można dać 3 kostki masła+1 kostkę Kasi)
- 500 g MT ajerkoniaku
- 500 g chałwy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Masło włożyć do naczynia miksującego - 5 min/"Ciasto"
2. Zgarnąć kopystką masło z brzegów naczynia i jeśli masło nie jest jeszcze wystarczająco miękkie, to dodać jeszcze czasu według uznania.
3. Założyć motylek i miksować na obr.4 tak długo aż masło będzie puszyste, zgarniając je kopystką co jakiś czas z brzegów naczynia.
4. Jeśli masło jest już dostatecznie ubite, na wirujący motylek powoli wlewać ajerkoniak (jeśli chcemy zmniejszyć procentowość kremu, to można dodać mniej ajerkoniaku wg. własnego smaku).
5. Masę przełożyć do większej miski.
6. Chałwę rozkruszyć widelcem i połączyć z masą ajerkoniakową.
Porady
Wskazane jest, aby w kremie wyczuwalne byly małe grudki chałwy.
Jeśli chcemy użyć szprycy do udekorowania tortu, to odkładamy część kremu i ponownie miksujemy w termomiksie.
Nie umieszczam przepisu na biszkopt (duży około 30cm), bo każdy może go zrobić według własnej wypróbowanej receptury, bądź zakupić w cukierni
Ja mój tort wzbogaciłam dodatkowo jedną płytą bezową.
Tort chałwowy jest przepyszny i niepowtarzalny!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
W przepisie jest 0,5 litra ajerkoniaku i faktycznie kremu jest dużo, na duży biszkopt, ale naturalnie można sobie wszystko "zminimalizować" i użyć np. o połowę mniej Nie wiem jak to będzie z herbatnikami, ale przecież każdy przepis można modyfikować i dzielić się opiniami z innymi
Dekoracja, to też pole do popisu - ja użyłam świeżych goździków "konserwowanych" żelatyną, pistacji oraz łamanych płatków czekolady (rozpuszczoną czekoladę rozsmarowałam na pergaminie, włożyłam do lodówki a następnie polamałam w takie nierówne płytki).
Może pochwalicie się swoimi dekoracjami?
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
[Bł. Jan Paweł II ]
jak kupiłam ajerkoniak, zważyłam go na wszelki wypadek (dla porównania z wodą) i okazało się ze 500 g to jedna butelka takze druga została na nastepny raz masa faktycznie dobra i zobacze jutro jak efekt będzie innym smakował Mase zrobiłam z 3 maseł i Kasi... Baaardzo dużo tego wyszło.... Nawet zostało ...
heja jestem poczatkowym uzytkownikiem... a dostałam polecenie pieczenie tortu na urodziny mamy
Przepis mi się podoba, ale mam pytanie... do tego masła mam dodać aż 500 gr ajerkoniaku?? to jest jakieś 4 szklanki .... czy 5 miarek MT tego ajerkoniaku.... Bardzo proszę o pomoc...
Myślę zrobić to tak że na spód dam biszkopt później część masy później wyłoże bezy później mase tylko z chałwą czekoladową nie zwykłą by urozmaicić smak... później biszkopt później ta masa podstawowa biszkopt wierzchni i ta czesc masy do ozdoby.... a na boki chciałam dać cherbatniki ciastka czekoladowe... co o tym sądzicie?? wyjdzie?? Bardzo prosze o pomoc...
Ja nie mam jakiegoś ekstra przepisu na poncz do nasączania. Przeważnie biorę trochę przegotowanej wody, lekko słodzę ją cukrem pudrem i dla zmiany mdło słodkiego smaku dodaję trochę jakiegokolwiek alkoholu lub soku z cytryny, ale bez przesady, żeby nie zdominować smaku kremu
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
[Bł. Jan Paweł II ]
Chcę zrobić tort z tą masą , ale własnie też nie wiem czy biszkopt należy najpierw czymś nasączyć , proszę o pomoc.
Dziewczyny ogromba prośba,czy czymś nasączyć biszkopt?
robiłam już z tylu przepisów i nic mi się nue udaje
Tylko nie poncz kawowy.
Pomóżcie..
Cieszę się, ze wszystkim zasmakował. U mnie było tak samo. Ilekroć go robię, zawsze spotykam się z opinią, że równie pysznego tortu nigdy wcześniej nie jedzono
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
[Bł. Jan Paweł II ]
Joko dzięki za SUPER przepis na pyszny krem! W sobotę zarobiłam córce na 16 urodziny i wszyscy zgodnie oświadczyli, że równie dobrego i innego nie jedli A moje kochane dzieci poprosiły, żeby następne torty też robić z tym kremem
[[wysiwyg_imageupload:298:]]
Polecam wszystkim, jest naprawdę przepyszny.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie pożałujesz..., zapewniam
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
[Bł. Jan Paweł II ]
Ale pyszności dodaje do wyprobowania dziekuję
Are you sure to delete this comment ?