- TM 31
Składniki
- SKŁADNIKI
- Biszkopt :
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru pudru (10 g)
- Masa śmietankowa - produkty (oprócz owoców) kupujemy podwójnie
- 200 g wody
- 100 g cukru
- 850 g ananasów, z puszki, pokrojonych w małe kawałeczki
- 5 łyżeczek żelatyny
- 400 g śmietany 30%, schłodzonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 *C Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. do naczynia miksującego wlać białka i ubić na sztywną pianę 3min / obr3. Następnie dodać żółtka i cukier i ubić 2min / obr 3. Dodać resztę składników, wymieszać 30s / obr.2. Przełożyć do natłuszczonej formy tortowej, piec 40 - 45 minut.
Masa śmietanowa
Do naczynia miksującego wlać wodę i wsypać cukier, dodać ananasy i gotować 15 min/ Varoma/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" . Odcedzić, zachowując syrop. Żelatynę rozpuścić w syropie. Całe ananasy zmiksować 5 s/ obr.5. przełożyć do innego naczynia. Na noże w suchym i czystym naczyniu miksującym założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać ok: 1 min/ obr 3. Dodać połowę syropu z żelatyną i zmiksowane ananasy, wymieszać 10 s/ obr 3.
Tort
Biszkopt przekroić na połowę i jedną część odłożyć. Przygotowaną masę śmietanową wyłożyć na pozostały biszkopt. Następnie przykryć drugą częścią biszkoptu i polać pozostałym syropem z żelatyną. Całość odstawić do stężenia najlepiej do lodówki. do czystego naczynia włożyć produkty jak do masy śmietanowej oprócz owoców, to będzie masa do dekoracji całego tortu. Dekorację wykonać według własnego uznania rękawem cukierniczym lub gotowymi produktami cukierniczymi, np: obrazkiem na opłatku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
hej, w liscie skladnikow na mase smietankowa sa juz podane produkty w masie podwojnej czy te razy dwa maja byc? +/- jakiej srednicy tortownice masz do tego tortu?
tak tak to ma byc cukier waniliowy
mam pytanko do ostatniego składnika w biszkopcie - czy tam na pewno ma byc cukier puder czy może cukier wanilinowy?? Bo te 10 g wskazywałoby na tę druga opcję
Pozdrawiam
zapraszamy. . . .
kurcze to moze zamowie jaki helikopter i mnie do was podrzuci na urodzinki Marcepanka
dziękuję ale zabawa była przednia i wiesz chyba lubię robic takie cudeńka kochana zobaczysz co szykuję dla synka wyższa szkoła jazdy
Aneczko wyglada pysznie ale musialas sie napracowac cooo ?? sliczny
Are you sure to delete this comment ?