thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Roztwór kawowy do nasączenia biszkoptów

  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, (najlepsza będzie mocna z ekspresu)
  • 100 ml spirytusu spożywczego, lub innego mocnego alkoholu

Krem mascarpone - część II

  • 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Krem mascarpone - część I

  • 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny
  • 70 ml likeru amaretto
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
  • 250 g. serka mascarpone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krem mascarpone - część I
  1. 1) Rozpuść żelatynę w 50ml. gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia.

    2) Upewnij się że masz odpowiednio schłodzoną śmietanę 30%.

    3) Schłodź naczynie miksujące (mój sposób na chłodzenie naczynia to polewanie bardzo zimną wodą pod kranem po zewnętrznych ściankach naczynia

    4) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)

    5) Nie przestając ubijać po 2,5 min dodaj wcześniej rozpuszczoną żelatynę.

    6) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone

    7) Na koniec likier amaretto i 2 łyżki cukru pudru.

    8 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem przekładamy go do miski.

    9) Myjemy naczynie miksujące i ponownie schładzamy.

    10) Przystępujemy do przygotowania II części kremu.

  2. Podkłady tortowe (2 szt. - rozcinamy na pół)
  3. Podkłady kakaowe przygotowałem dzień wcześniej. (2 szt.)

    Przepis na podkłady polecam wg doskonałego przepisu anka25 (z naszej rodzimej przepisowni)

    //www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468

     

    Przygotuj roztwór kawy (najlepsza będzie taka z ekspresu)z alkoholem. Przyda się zaraz do nasączenia biszkoptów.

  4. Krem mascarpone - część II
  5. 1) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)

    2) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone nie przestając ubijać.

    3) Dalej 2 łyżki cukru pudru.

    4 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem połącz dwie części kremu w misce (można też zawartość miski przełożyć do naczynia miksującego i delikatnie połączyć mieszając (czas około 1 min. , obroty 2,5-3)

    5) Degustacja smakowa kremu tmrc_emoticons.),

    6) Tak przygotowany krem umieść w misce, dokładnie zawiń ją folią i pozostaw w lodówce do schłodzenia na kilkanaście minut.

    7) W tym czasie przystępujemy do nasączenia biszkoptów roztworem kawy z alkoholem.

  6. Nasączanie biszkoptów roztworem z kawy
  7. 1) Nasączamy kolejno wszystkie biszkopty.

    2) Łączymy je za pomocą wczesniej przygotowanego i lekko schłodzonego kremu.

    3) Na ostatnim z nich u góry nanosimy cienką warstwę kremu aby lepiej utrzymała się dekoracja.

    4) Dekorujemy górę tortu (zupełna dowolność), ja użyłem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i łyżki miodu. Taką masę rozprowadziłem na płaskiej powierzchni i schłodziłem. Dalej zdrapana czekolada i zwinięta w ruloniki posłużyła za dekorację.

    5) Bokami tortu zupełnie się nie przejmujemy tmrc_emoticons.), sam wzór robi za niezłą dekorację. Odcinamy lekko brzegi tortu i wyrównujemy.

    6) Tort gotowy do degustacji ...

Porady

Smacznego! tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort - 100lat przepisownia - mascarpone

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?