- TM 31
Składniki
Roztwór kawowy do nasączenia biszkoptów
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, (najlepsza będzie mocna z ekspresu)
- 100 ml spirytusu spożywczego, lub innego mocnego alkoholu
Krem mascarpone - część II
- 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Krem mascarpone - część I
- 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny
- 70 ml likeru amaretto
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
- 250 g. serka mascarpone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Rozpuść żelatynę w 50ml. gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia.
2) Upewnij się że masz odpowiednio schłodzoną śmietanę 30%.
3) Schłodź naczynie miksujące (mój sposób na chłodzenie naczynia to polewanie bardzo zimną wodą pod kranem po zewnętrznych ściankach naczynia
4) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)
5) Nie przestając ubijać po 2,5 min dodaj wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
6) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone
7) Na koniec likier amaretto i 2 łyżki cukru pudru.
8 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem przekładamy go do miski.
9) Myjemy naczynie miksujące i ponownie schładzamy.
10) Przystępujemy do przygotowania II części kremu.
Podkłady kakaowe przygotowałem dzień wcześniej. (2 szt.)
Przepis na podkłady polecam wg doskonałego przepisu anka25 (z naszej rodzimej przepisowni)
//www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468
Przygotuj roztwór kawy (najlepsza będzie taka z ekspresu)z alkoholem. Przyda się zaraz do nasączenia biszkoptów.
1) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)
2) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone nie przestając ubijać.
3) Dalej 2 łyżki cukru pudru.
4 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem połącz dwie części kremu w misce (można też zawartość miski przełożyć do naczynia miksującego i delikatnie połączyć mieszając (czas około 1 min. , obroty 2,5-3)
5) Degustacja smakowa kremu ,
6) Tak przygotowany krem umieść w misce, dokładnie zawiń ją folią i pozostaw w lodówce do schłodzenia na kilkanaście minut.
7) W tym czasie przystępujemy do nasączenia biszkoptów roztworem kawy z alkoholem.
1) Nasączamy kolejno wszystkie biszkopty.
2) Łączymy je za pomocą wczesniej przygotowanego i lekko schłodzonego kremu.
3) Na ostatnim z nich u góry nanosimy cienką warstwę kremu aby lepiej utrzymała się dekoracja.
4) Dekorujemy górę tortu (zupełna dowolność), ja użyłem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i łyżki miodu. Taką masę rozprowadziłem na płaskiej powierzchni i schłodziłem. Dalej zdrapana czekolada i zwinięta w ruloniki posłużyła za dekorację.
5) Bokami tortu zupełnie się nie przejmujemy , sam wzór robi za niezłą dekorację. Odcinamy lekko brzegi tortu i wyrównujemy.
6) Tort gotowy do degustacji ...
Krem mascarpone - część I
Podkłady tortowe (2 szt. - rozcinamy na pół)
Krem mascarpone - część II
Nasączanie biszkoptów roztworem z kawy
Porady
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chyba cos źle zrobiłam..chociaż starałam się robić wszystko tak jak w przepisie.. Produkty schłodzone, żelatyna wystudzona.. nawet garnek schłodziłam.. Wyobrażałam sobie, że masa będzie puszysta..tymczasem najpierw jedna.. potem druga..zrobiły się plynne Ta pierwsza bardziej. Wymieszałam je i wstawiłam je do lodówki. Zsiadły się trochę..niestety nie przypominają bitej smietany z mascarpone, którą niedawno dawałam do innego tortu. Tamta to był sam puch. Tylko, że tamtą ubijałam mikserem. Nie wiem o co chodzi. Jestem zawiedziona
super dziękuję napewno zrobię
Oczywiście, pomijamy tylko alkohol, można więcej kawy zaparzyć i nadać jej jakiś smak olejkiem aromatycznym ...
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Bardzo ciekawy przepis,ale czy można go zrobić bez alkocholu?
[[wysiwyg_imageupload:2249:]]
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
wyglada przecudnie i na pewno tak smakuje, ale 4,30 godz ...... ale musze znaleść czas
Magdalena Sciezynska
Ten TORT TO PRAWDZIWE CUDO JEST PYSZNY!!! Dziękuję za przepis
Asia
Oczywiście dodaję do ulubionych
Torcik rewelacja, biszkopt rzeczywiście cudny, tylko ja robię z 6 jajek, bo mam później wielu chętnych na degustację
Wygląda smakowicie napewno go wytestuje
Are you sure to delete this comment ?