![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zn4znw35-de565-703519-cfcd2-795sasau/67041726-26c1-49e4-8118-df83497e3f7b/main/szarlotka-pod-pierzynka-niebo-w-gebie.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zn4znw35-de565-703519-cfcd2-795sasau/8df9bcbd-05a2-4c78-be18-5dc3d2eb1b17/main/szarlotka-pod-pierzynka-niebo-w-gebie.jpg)
Składniki
ciasto kruche
- 450 g mąki
- 80 g cukru
- 2 łyżek cukru waniliowego TM
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 50 g smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżki śmietany gęstej 18%
jabłka
- 1000 g jabłek
- 1 łyżki cukru waniliowego TH
- 1 czubate łyżki cynamonu
- 1 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 0.5 cytryny, wyciśnięty sok
- 1 szczypty kardamonu
beza
- 5 białek
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki. Masło wrzucam pokrojone w mniejsze kostki 2 min /
"Ciasto" przełożyć do miski i wstawic do lodówki
pokrojone na ćwiartki wrzucić do
"Blokada naczynia miksującego" dodać cukier cynamon 3 sek/ obr 7
dodać kardamon budyń i sok z cytryny 3 min/ 70 /
"Obroty wsteczne"
"Mieszanie" przełożyć do miski.
w międzyczasie 2/3 ciasta z lodówki wyłorzyć na blachę i wstawić do rozgrzanego 170 stopni piekarnika wyciągam po przygotowaniu piany nie dłużej niż 10 min.
do
"Blokada naczynia miksującego" dodać białka założyć motylek 5 min/ obr. 4 jak powstanie już piana powoli dosypywać cukier
dodać mąkę i ubijać 1 min/ obr. 4
wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika nałożyć warstwę jabłek, bezę a na bezę pokruszyć resztę ciasta z lodówki. Ja ścieram na tarce z grubymi oczkami. Wstawić do piekarnika na 25 min.
ciasto
jabłka
beza
Porady
Po upieczeniu dobrze wystudzić będzie się lepiej kroiło. Można posypać cukrem pudrem wg uznania. blacha 25x35 cm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
stoste: aby ciasto bylo dosc twarde pod jablka trzeba posypac bulka tarta- wtedy wsiaknie w nia sok z jablek. Inaczek robi sie zakalec
Szarlotka pyszna, ale uważam że powinna być troszkę dłużej pieczona. Po 25 min ciasto na spodzie było troszkę surowe. W sumie piekłam ok 40 min
Robiłam wczoraj wyszła wyśmienita i nie za słodka !!!
Piekłam juz niejednokrotnie.
Szarlotka pycha!! mąz zajada...
tylko ostatnio coś poszło nie tak, spód przytrzymałam dłużej niz 10minut i byl zakalcowaty, czy to moze byc powodem ze za długo siedzial w piekarniku??? pomóżcie !
Ciasto baaardzo dobre!![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
CÓrka zjadła kawałek jeszcze zanim wystygło
Polecam!
Pychotka naprawdę niebo w gębie,goraco polecam
Super pyszna szarlotka...delikatna i krucha.Polecam każdemu!
Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją już kilkakrotnie również w wersji bezglutenowej, zawsze wychodzi przepyszna. Dużo jabłek, sztywna beza i smaczne kruche ciasto! Dziękuje za przepis i polecam wszystkim fanom szarlotek
rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka świetnie zrobione idealna ilość cynamonu, beza idealna . Ciasto zrobiłam na imprezkę podałam na ciepło z lodami - polecam
Bardzo dobre ciasto
nie podpiekałam go 10min i nie dodałam smalcu bo nie miałam akurat w domu.Interwał nie dał rady zagnieść ciasta i dokończyłam ręcznie.Czy ciasto po upieczeniu trzymać w lodówce?Po wystudzeniu ukroiłam kawałek i się rozwala,pianka nie trzyma się na jabłkach.Jabłka mają być takiej samej konsystencji jak przed nałożeniem?
Are you sure to delete this comment ?