Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
11
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 400 gramów mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gramów cukru
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 250 gramów zimnego masla
- 4 jajka
Jablka
- 7-8 jablek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 gramów rodzynki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jablka obrac, usunac gniazda nasienne wrzucic do "Blokada naczynia miksującego" , dodac cukier, cynamon zmiksowac 7sek/obr.7, nastepnie poddusic 10min/90st/obr 1"Obroty wsteczne" . Dodac rodzynki przelozyc do innego naczynia.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wsypac make, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone maslo,3 zoltka i 1 cale jajko, rozmieszac 1min/obr7. Wysypac na blat i zagniesc 2 czesci. Jedna wlozyc do woreczka i do zamrazarki a druga wylozyc forme do tarty i rownomiernie rozprowadzic, podziurkowac widelcem i wsadzic do lodowki. Do umytego i osuszonego "Blokada naczynia miksującego" wlozyc motylka wlac bialka i ubijac 5min/obr.3,5 az piana bedzie sztywna w tym czasie wsypac 2lyzki cukru przez otwor nie przerywajac ubijania. Piekarnik nagrzac do 170st. Wyciagnac ciasto z zamrazarki rozwalkowac pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Forme wyciagnac z lodowki, wylozyc jablka, przykryc ubita piana z bialek, na wierzch polozyc druga czesc ciasta, ponakluwac widelcem. Wstawic do pieca na 1godz. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem
Jablka
Ciasto
Porady
Podac na cieplo, z lodami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
dziś odważyłam się zrobić tą szarlotkę,
wg mnie proporcje o wiele za duże na klasyczną formę do tarty
ciasto wypadło z blachy, sok z jabłek kipiał na dno piekarnika
smród i długie czyszczenie piekarnika po upieczeniu
w smaku ok, trochę mało słodkie