thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
11 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 400 gramów mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 250 gramów zimnego masla
  • 4 jajka

Jablka

  • 7-8 jablek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 gramów rodzynki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Jablka
  1. Jablka obrac, usunac gniazda nasienne wrzucic do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodac cukier, cynamon zmiksowac 7sek/obr.7, nastepnie poddusic 10min/90st/obr 1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" . Dodac rodzynki przelozyc do innego naczynia.
  2. Ciasto
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypac make, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone maslo,3 zoltka i 1 cale jajko, rozmieszac 1min/obr7. Wysypac na blat i zagniesc 2 czesci. Jedna wlozyc do woreczka i do zamrazarki a druga wylozyc forme do tarty i rownomiernie rozprowadzic, podziurkowac widelcem i wsadzic do lodowki. Do umytego i osuszonego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc motylka wlac bialka i ubijac 5min/obr.3,5 az piana bedzie sztywna w tym czasie wsypac 2lyzki cukru przez otwor nie przerywajac ubijania. Piekarnik nagrzac do 170st. Wyciagnac ciasto z zamrazarki rozwalkowac pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Forme wyciagnac z lodowki, wylozyc jablka, przykryc ubita piana z bialek, na wierzch polozyc druga czesc ciasta, ponakluwac widelcem. Wstawic do pieca na 1godz. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem

Porady

Podac na cieplo, z lodami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka domowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 11, 2017 at 22:21
    2.0

    dziś odważyłam się zrobić tą szarlotkę,

    wg mnie proporcje o wiele za duże na klasyczną formę do tarty

    ciasto wypadło z blachy, sok z jabłek kipiał na dno piekarnika

    smród i długie czyszczenie piekarnika po upieczeniu

    w smaku ok, trochę mało słodkie