Składniki
glazura
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
nadzienie
- 80 g suszonych daktyli bez pestek
- 50 g suszonych sliwek bez pestek
- 30 g czekolady gorzkiej 70%
- 80 g orzechów, tu namoczone nerkowce
ciasto
- 225 g twarogu chudego lub półtłustego
- 225 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200-250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrolu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
CiastoTwaróg odsączyć owijając go ręcznikiem papierowym i uciskając. Wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" 1 min/6 obr, w połowie czasu zgarnąć ze scianek (im dłuzej mielony, bardziej mokry, tym wiecej bedzie potrzebował mąki) Wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" pokrojone na mniejsze kawałki masło, wsypać przesianą mąkę, 2 min/"Ciasto" , pomagać kopystką.
Ciasto moze być trochę rzadkie, jesli bardzo, to dosypać mąki. Jesli trochę, to owinąć folię i do lodówki na pół godziny, mąkę się dosypie przy wałkowaniu.
Nadzienie orzechy (u mnie namoczone wcześniej i wysuszone nerkowce) zmiksowac w "Blokada naczynia miksującego" 10 sec/8 obr - zależy jak kto chce mieć je drobno zmielone), wysypać do miseczki daktyle i sliwki wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" , ilość minimum tak na oko 80g daktyli, 50 g sliwek. zalać wodą żeby ledwo ledwo przykryło, 8 min/80 stopni/obr 1. wyłączyć. z "Blokada naczynia miksującego" do szklanki odlać połowę wody. wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" połamaną gorzką czekoladę (tak ze 30g), jak sie rozpuści, zmiksować na gładką masę, jesli bedzie trzeba, to dodać tej odlanej wody, ale nadzienie po dosypaniu orzechów musi być dość gęste, zeby nie wypływało z rogalików i nie rozmaczało ciasta. wyłożyć masę do miseczki, wsypać orzechy, wymieszać. jesli jest rzadkie, to dosypać orzechów.
Rogaliki spiralki na orkiszu
Porady
można zrobić z podwójnej porcji, ale wyrobić na raz trochę TM ma ciezko. część surowego ciasta spokojnie może poleżec jeden dzien w lodówce.mi nadzienia zawsze zostawało, ale nie jestem w stanie podać, z jakiej ilości robiłam. potem dawałam do lodówki, spokojnie pare dni postoi. przed ponownym uzyciem podgrzać je trochę zeby łatwiej było nakładać.robiłam też z połówką suszonej moreli, i z borówkami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?