thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
16min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 40 g kakao ciemne
  • 130 g cukier trzcinowy muscovado
  • 210 g mąka, 50g owsianej, 50g ziemniaczanej, 70g teff, 20g jaglanej, 20g ryzowej
  • 40 g pestki dyni lub sezamu,słonecznika lub migdałów
  • 120 g masło, nie twarde ale tez nie miękkie
  • 1/2 łyżeczki soda
  • 1 jajko L

krem

  • 100 g pasta kokosowa w kostce lub twarda część mleka kokosowego
  • 10 g mascarpone
  • 40 g czekolada biała, lub cukier/ksylitol do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciastka
  1. Cukier wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 15s/obr 10,
    dorzucić mąkę, sodę, kakao Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10s/obr 8
    wrzucić jajko i masło Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 2min/Ciasto"Ciasto" , w połowie czasu zgarnąć łopatką ze ścianek
    ciasto zawinąć w folię spozywczą, rozpłaszczyć i do zamrażarki na 15 min. ciasto musi być mocno zimne
    część ciasta rozwałkować na ok 2 mm podsypując mąką, resztę ciasta trzymać w lodówce. wykrawać małym kieliszkiem kółeczka lub inne kształty. można bez wałkowania robić kulki i rozpłaszczac na blaszce wyłożonej papierem. układać w odstępach 1,5 cm.
    piec 170 stopni, góra dół, ok 16 min
  2. krem
  3. pastę kokosową lekko podgrzać, zeby dało się łyżką wmieszać w nią roztopioną białą czekoladę i mascarpone. nakładać na ciasteczko, sklejać z drugim ciastkiem

    inny krem:
    tabliczka roztopionej białej czekolady, 20g mascarpone, zmiksować

Porady

Z podanej porcji wychodzą 3 blachy. Ciasto sie lepi, ale dzieki temu jest potem kruche. Krem jest twardy w temperaturze pokojowej, ciastka bez kremu są kruche, po przełożeniu kremem miękną. Przechowywane w otwartym pojemniku trochę twardnieją.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka oreo bezglutenowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy