thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Suszona śliwka

  • 200 g suszona śliwka kalifornijska
  • 100 g rum lub gorąca woda

Spód (opcjonalnie)

  • 160 g ciastka bezglutenowe
  • 30 g masło roztopione

Masa serowa

  • 125 g śmietana kremówka 30%
  • 120 g czekolada gorzka 70%, posiekana
  • 80 g czekolada mleczna, posiekana
  • 500 g twaróg w kostce, tłusty lub półtłusty
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukier trzcinowy muscovado zmielony, lub ksylitol
  • 1 łyżki maka ziemniaczana
  • 1 łyżki mąka gryczana, lub inna bezglutenowa
  • 4 jajka L

Polewa

  • 80 g czekolada gorzka
  • 80 g śmietana 30%
  • 30 g biała lub mleczna czekolada

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Śliwki
  1. Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym
    garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć
    na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.
    Jesli ma byc bez alkoholu to całe śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić.
  2. Spód
  3. Ciastka i masło wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 4s/obr 5. Ma być konsystencja mokrego piasku
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
    Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
  4. Masa serowa
  5. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, smietana niekoniecznie.
    125g śmietany kremówki wlać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 5min/50stopni/obr 2, wrzucić czekoladę.Tak orientacyjnie 5 min, az się roztopi czekolada, i powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić. Twaróg doś porządnie odcisnąć przez ręcznik papierowy, jeśli widać ze jest mocno mokry.
    Wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" twaróg, mascarpone, cukrier, mąkę ziemniaczaną i gryczaną. Założyc MT. Zmiksować 50s/obr 6, dwukrotnie przerywając miksowanie zgarniając masę ze ścianek łopatką. Mają nie być widoczne grudki. Wbić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 4 jajka, odcisnąć w łapkach sliwki i wrzucić, załozyc MT, miksować 10s/obr 5,5. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika).
  6. Polewa
  7. W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Rozprowadzić na upieczonym przestudzonym serniku.
    Białą lub mleczną czekoladę rozpuścić, wlać do strzykawki do dekoracji lub kornetu z papieru do pieczenia, narysować linie po okręgu zaczynając od środka. wykałaczką, póki polewa nie jest zastygnięta, przeciągnąc od środka na zewnątrz linie tworząc pajęczynę.

Porady

Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem, tudzież paluchem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Udekorować. Schłodzić przez noc w lodówce – dopiero po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji. I to jest chyba w tym najtrudniejsze…czekanie. Najlepiej smakuje podany nie prosto z lodówki.

Kąpiel wodna - formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

sernik czekoladowy z suszoną śliwką bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze