thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
120 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Trudny

Składniki

Ptysie

  • 0,5 litra wody
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wlać wodę i włożyć masło do thermo.
    ustawić 110 stopni/ obroty 1/ czas 10 minut (ale doprowadzić do wrzenia także kontrolujemy co dzieje się w misy.
    gdy tylko woda się zagotuje dodajemy mąkę i podkręcamy obroty na 3,5-4 i mieszamy około 35-45 sekund tak by odchodziło od ścianek i miało szklisty wygląd.

    pozostawiamy do ostygnięcia.

    do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i ustawiamy obroty 5 czas około 35 sek do gładkości.

    ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobna końcówka w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blachę wyłożona papierem porządane przez nas ptysie, pamietajmy jednak ze rosną dlatego zostawiamy odstępy między nimi.

    pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200'C
    pieczemy do momentu aż będą złote
    tmrc_emoticons.;)

Porady

Mi wyszło 120 mini ptysiów (takich na raz)
oczywiscie większych wychodzi około 20-25 sztuk takich dużych

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ptysie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: