Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 22/04/17
zmieniono dnia: 25/07/17
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 350 g mleko
- 1 jajko całe
- 3 żółtka
- 120 g cukru
- 70 g drożdży
- 600 g mąki
- 1/2 Olejek waniliowy
- 50 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli
Kruszonka
- 100 g masło
- 100 g cukier
- 120 g mąka
Dodatki
- Ja dałam rabarbar, ale ciasto drożdżowe jest boskie z każdym owocem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- wrzuć wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksuj 5 sek/ obr. 4-5
- 1. Mleko, jajka i cukier wyrabiać 2min/37 stopni/obroty 4-5
2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 3min30sek/ obroty interwał
3. Ciasto wlać do blachy ułożyć owoce i posypać kruszonką
4. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na 10 min po czym przestawić na 180 stopni/20 minut. Na termoobieg
Kruszonka
Ciasto drożdżowe
Porady
Do jest na duża blachę prostokątną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Jest super ale zdecydowanie trzeba trzymać dużej. Polecam
Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz pieke ciasto drożdżowe... jest napisane 10 min w 50 stopniach z termoobiegiem.
Później 20 min w 180 stopniach.
Nie wyciągam (mam nadzieje) ciasta tylko przekręcam temp na 180 I tak ciasto rośnie w nagrzewającym się piekarniku ?
Zrobiłam to ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki. Niestety nic nie wyszło dobrze. Począwszy od tego, że musiałam piec jeszcze dwa razy po 15 minut bo ciągle było w środku mokre i surowe, a z góry już czarne, to sam smak ciasta zbyt przypominał mi chałkę. Kruszonki za dużo i za słodka. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem (oprócz tego, że zgodnie z komentarzem drożdże dodałam do mleka i jajek).
Czy to ciasto ma być luźne? Takie mokre?
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami, z którego korzystałam tutaj! Mega pulchne, owoce sezonowe dziś maliny i borówkii do tego kruszonka! Niebo w gębie!!!! Nie wymaga wyrastania i do tego takie szybkie w pieczeniu i przygotowaniu. 5 gwiazdek.
Ciacho świetne . Zamiast zwykłego cukru dałam ksylitol, jest mniej słodkie. Użyłam mąki orkiszowej i też doskonale wyszło. Mam zepsuty termoobieg i po prostu piekłam dłużej. Polecam!!!
Pyszne, pulchne, proste i szybkie w wykonaniu. Co ważne, na drugi dzień również pyszne, nie suche.
super drożdżówka, rewelacja ze nie trzeba czekać aż wyrośnie. Drożdże dodałam do mleka i jajek i piekłam dluzej Nwm czy to mój piekarnik czy jest błąd w czasie pieczenia ? W każdym bądź razie serdecznie polecam i zapisałam sobie przepis 😁
Leonek2013: cieszę się ze smakuje 💋
Are you sure to delete this comment ?