thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 350 g mleko
  • 1 jajko całe
  • 3 żółtka
  • 120 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 600 g mąki
  • 1/2 Olejek waniliowy
  • 50 g oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 100 g masło
  • 100 g cukier
  • 120 g mąka

Dodatki

  • Ja dałam rabarbar, ale ciasto drożdżowe jest boskie z każdym owocem

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. wrzuć wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksuj 5 sek/ obr. 4-5
  2. Ciasto drożdżowe
  3. 1. Mleko, jajka i cukier wyrabiać 2min/37 stopni/obroty 4-5

    2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 3min30sek/ obroty interwał

    3. Ciasto wlać do blachy ułożyć owoce i posypać kruszonką

    4. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na 10 min po czym przestawić na 180 stopni/20 minut. Na termoobieg

Porady

Do jest na duża blachę prostokątną.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z owocem

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 8, 2024 at 14:31

    Jest super ale zdecydowanie trzeba trzymać dużej. Polecam

  • czerwca 10, 2022 at 20:08

    Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz pieke ciasto drożdżowe... jest napisane 10 min w 50 stopniach z termoobiegiem.
    Później 20 min w 180 stopniach.
    Nie wyciągam (mam nadzieje) ciasta tylko przekręcam temp na 180 I tak ciasto rośnie w nagrzewającym się piekarniku ?

  • lipca 26, 2021 at 11:52
    2.0

    Zrobiłam to ciasto, ale z brzoskwiniami z puszki. Niestety nic nie wyszło dobrze. Począwszy od tego, że musiałam piec jeszcze dwa razy po 15 minut bo ciągle było w środku mokre i surowe, a z góry już czarne, to sam smak ciasta zbyt przypominał mi chałkę. Kruszonki za dużo i za słodka. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem (oprócz tego, że zgodnie z komentarzem drożdże dodałam do mleka i jajek).

  • czerwca 19, 2021 at 12:18

    Czy to ciasto ma być luźne? Takie mokre?

  • lipca 26, 2020 at 10:35

    Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami, z którego korzystałam tutaj! Mega pulchne, owoce sezonowe dziś maliny i borówkii do tego kruszonka! Niebo w gębie!!!! Nie wymaga wyrastania i do tego takie szybkie w pieczeniu i przygotowaniu. 5 gwiazdek.

  • maja 18, 2019 at 22:10

    Ciacho świetne Love. Zamiast zwykłego cukru dałam ksylitol, jest mniej słodkie. Użyłam mąki orkiszowej i też doskonale wyszło. Mam zepsuty termoobieg i po prostu piekłam dłużej. Polecam!!! Cooking 7

  • listopada 11, 2018 at 12:04

    tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

  • lipca 1, 2018 at 08:18
    4.0

    Pyszne, pulchne, proste i szybkie w wykonaniu. Co ważne, na drugi dzień również pyszne, nie suche.

  • czerwca 17, 2018 at 08:56
    5.0

    super drożdżówka, rewelacja ze nie trzeba czekać aż wyrośnie. Drożdże dodałam do mleka i jajek i piekłam dluzej Nwm czy to mój piekarnik czy jest błąd w czasie pieczenia ? W każdym bądź razie serdecznie polecam i zapisałam sobie przepis 😁

  • maja 20, 2018 at 08:08

    Leonek2013: cieszę się ze smakuje 💋