thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Krem

  • 250 g masy kajmakowej waniliowej, gotowej
  • 250 g serka mascarpone

Ciasto:

  • 1 szczyptasoli
  • 4 jajka
  • 160 g mąki
  • 15 g cukru
  • 110 g masła
  • 200 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krem:
  1. Do czystego naczynia wkładamy składniki na krem. Miksujemy 1 minuta/obr. 3,5.

    Gotowym kremem nadziewamy ptysie przy pomocy szprycy. Możemy też przekroić ciastko na pół i przełożyć kremem.

  2. Ciasto:
  3. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać masło, cukier i sól, gotować 5 min/100 st.C./obr.1

    2. Dodać mąkę, wymieszać 20s./obr.4. Wyjąć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" z obudowy i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.

    3. Umieścić Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" w obudowie, wymieszać obr. 5 - na wirujące noże przez otwór w pokrywie dodawać jajka, jedno po drugim. Po dodaniu ostatniego jajka mieszać kolejne 30 s./obr.5

    4, Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

    5. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać kule lub paski (w zależności od tego, czy robimy ptysie czy eklerki) w kilkucentymetrowych odstępach. Przed pieczeniem wilgotnymi palcami wygładzić wszystkie nierówności ciasta.

    6. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C lub do zrumienienia. Wyłączyć piekarnik i lekko uchyić drzwiczki na 10 minut, aby ciasto wyschło. Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić ciastka do całkowitego wystygnięcia.

Porady

polecam jednorazowe rękawy cukiernicze wykonane z foli.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ptysie z kremem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: