Składniki
Ciasto
- 0,5 litra miodu
- 150 g cukru
- 1000 g mąki
- 0,1 litra rumu
- 3 jajka
- 80 g masła
- 1 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z 1 cytryny
- sok z jednej cytryny
- 1 czubate łyżeczki przyprawy do piernika, (głównie cynamon, goździki, kardamon)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Miód, cukier, masło, skórkę z cytryny i przyprawy korzenne podgrzewamy 1min 30s/90°C/obr. 2. Zostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu.
Dodajemy sok z cytryny, rum, jajka, sodę, włączamy na około 3min/obr. 2 i po upływie minuty zaczynamy stopniowo wsypywać przez otwór mąkę. Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto 1min 30s/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ponownie chłodzimy (najlepiej nie w lodówce), po kilku godzinach masa jest zwarta i plastyczna. Wyjmujemy kopystką i wykładamy na blachę - jedną dużą "piekarnikową" lub dwie normalne blachy na ciasto.
Pieczemy w ok. 150 stopniach przez 1-1,5h.
Ciasta
Porady
Wbrew pozorom piernik też pieczemy do tzw. suchego patyczka - mimo zawartości miodu ciasto nie powinno się wcale lepić.
Piernik jest najlepszy po upływie 4-5 dni. Można go polać gorzką czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze