thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 15/11/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Ciasto:
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 50 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru
  • 25 g cynamonu
  • 1 jajo, rozbite

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Mleko drożdże i cukier mieszamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1.

    Dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy 2 min 30 s/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

    Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm w kształt jak najbardziej zbliżony do prostokąta. Całość smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cynamonem, potem cukrem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulonik. Tniemy na talarki o grubości ok. 1,5 cm, ustawiamy je na blaszce w dużych odległościach. Smarujemy z wierzchu jajkiem. Wychodzą 3-4 blachy drożdżówek.

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni lub 180 na termoobiegu przez około 10-15 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cynamonki

Wydrukuj:

Komentarze