Składniki
- Ciasto:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 500 g mąki
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 50 g masła, roztopionego
- 50 g cukru
- 25 g cynamonu
- 1 jajo, rozbite
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko drożdże i cukier mieszamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1.
Dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy 2 min 30 s/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm w kształt jak najbardziej zbliżony do prostokąta. Całość smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cynamonem, potem cukrem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulonik. Tniemy na talarki o grubości ok. 1,5 cm, ustawiamy je na blaszce w dużych odległościach. Smarujemy z wierzchu jajkiem. Wychodzą 3-4 blachy drożdżówek.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni lub 180 na termoobiegu przez około 10-15 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszły pyszne, musiałam schować, bo mąż by zeżarł obie blachy na raz.
Moje ulubione. W wariancie z masą makową są również przepyszne
Pychota. Przypomniały mi się wakacje w Szwecji,które spędzałam jako małe dziecko. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.Polecam.
Buleczki wyszly przepyszne, pachnie w calym domu , synek nie moze sie juz doczekac, szkoda ze nie ma odrazu przepisu na lukier ale nie szkodzi znalazlam super fajny i prosty Zdecydowanie polecam przepis
Pycha....szybko ,,,w sam raz na niezapowiedzianych gości...
Dzisiaj zrobiłam , bułeczki przepyszne polecam
Pachnące i pyszne
Bułeczki wychodzą jednak trochę suche, we wszystkich przepisach jakie do tej pory testowałam jest dodawane do ciasta rozpuszczone masło ok 50- 80g. Czy nie wkradł sie tutaj mały błąd ?
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Dziś wypróbowałam przepis. Drożdżóweczki dobre, tylko troszkę suche i jak dla mnie to chyba trochę za dużo w przepisie jest cynamonu (ja dodałam 15 gram, 25 g to prawie 2 opakowania). Wyszły mi 2 duże blachy - 22 drożdżówki, połowa już zjedzona. W całym mieszkaniu pięknie pachnie cynamonem. Ogólnie przepis godny polecenia.
Are you sure to delete this comment ?