Składniki
- 220 gramów Miękkiego masła
- 120 gramów cukru pudru
- 3 jajka
- 130 gramów mleka w proszku
- 500 gramów mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstaktu waniliowego
- 200 gramów białej czekolady ( posiekanej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Masło pokroić na mniejsze kawałki i razem z cukrem umieścić w naczyniu miksującym, ucierać na jasną, puszystą masę 1min./obr.5.
Jajka roztrzepać w miseczce i powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując ok 1min 30sek./ obr 5 (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy).
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt i zmiksować 1 min 30 sek/ obr.6-8 ( stopniowo zwiększać obroty)
Ciasto wychodzi dość tłuste. Do gotowej masy wzucić posiekaną czekoladę i wymieszać 40 sek./obr6.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Sypkie składniki można dodać stopniowo i zwiększać obroty - ja tak robiłam i nie było problemu.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Ciasteczka bardzo smaczne
Problem miałam jedynie w wykonaniu wszystkiego w naczyniu miksującym - po dodaniu mąki i reszty TM nie mógł ruszyć, masa była bardzo gęsta. Wyłozyłam ją do miski, pogniotłam ręcznie a w TM zmasakrowałam czekoladę i taką dodałam do masy
Dziękuję za przepis i podrawiam
Are you sure to delete this comment ?