Składniki
- 320 g mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g rozpuszczonego letniego masła
- 110 g cukru
- 2 jajka
- ok. 650 g mąki pszennej (typ 450)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka startej świeżej skórki pomarańczowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko zagrzać: 3 min. / 37 st. / obr. 1, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać: 2 min. /37 st. /obr. 1. Dodać rozpuszczone masło, cukier, jajka mąkę, sól i skórkę pomarańczową. Wyrobić ciasto: ok. 3 min. / interwał. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i się nie kleić. Jeśli jest klejące dosypać troszkę mąki i ponownie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) – u mnie rośnie w naczyniu thermomixa aż wybije miarkę do góry ;o) Po tym czasie ciasto krótko wyrobić (1 min. / interwał), rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać dziurki tak, aby powstał kształt oponek. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (w zależności od piekarnika). Uważać aby się za bardzo nie spiekły.
Wersja 1
Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać jeszcze ciepłe w maśle i obtoczyć w cukrze (samym lub z dodatkami, np. cynamonie), odłożyć na kratkę.
Wersja 2
Pączki polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Wersja 3
Pączki wykrawać bez wycinania dziurki i po upieczeniu nadziewać marmoladą z różą, budyniem, bitą śmietaną. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Porady
Oto alternatywa dla pączków tradycyjnych. Są super. Mniej tłuste, a dodatkowo pulchne i mięciutkie. Pyszne same lub nadziewane, posypane cukrem purem lub polane lukrem czy czekoladą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie wiem czym się tu zachwycać, musiałam dać duuużo więcej mąki bo klejące ciasto jak nie wiem co. Stanowczo soli tylko szczypta.
To są Bułki i nie mają nic wspólnego z pączkami. Nie polecam.
Pieke jako bulki tylko. Smaruje roztrzepanym jajkiem. Najlepsze na swiecie
Robilam ponownie i tak samo pyszne Do srodka dzem i mniej cukru 70 g Dzieci powiedzialy ze te paczki sa lepsze niz smazone
Smakują faktycznie bardziej jak bułeczki ale i tak błyskawicznie znikają. Ja dałam do środka dżem wlasnej roboty i wyglądają tak
ja piernicze jakie dobre
[[wysiwyg_imageupload:2638:]]
Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe. Zrobiłam prawdziwie kolorowe, lepkie od lukru donutsy oraz maczane w maśle z cynamonem, posypane czekoladą. Pyszne, miękkie, fajne, ale zdecydowanie bułeczkowate, nie pączkowate. Dlatego 4*.
Niebo w gębie Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące
Niebo w gębie Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące
Pycha pączusie następnym razem przetestuje maczane w maśle,zgodnie z podana wersją 1
Are you sure to delete this comment ?