thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/02/13
zmieniono dnia: 05/02/13

Składniki

  • 320 g mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g rozpuszczonego letniego masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • ok. 650 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka startej świeżej skórki pomarańczowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Mleko zagrzać: 3 min. / 37 st. / obr. 1, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać: 2 min. /37 st. /obr. 1. Dodać rozpuszczone masło, cukier, jajka mąkę, sól i skórkę pomarańczową. Wyrobić ciasto: ok. 3 min. / interwał. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i się nie kleić. Jeśli jest klejące dosypać troszkę mąki i ponownie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) – u mnie rośnie w naczyniu thermomixa aż wybije miarkę do góry ;o)  Po tym czasie ciasto krótko wyrobić (1 min. / interwał), rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać dziurki tak, aby powstał kształt oponek. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (w zależności od piekarnika). Uważać aby się za bardzo nie spiekły.

     

     

     

    Wersja 1

     

    Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać jeszcze ciepłe w maśle i obtoczyć w cukrze (samym lub z dodatkami, np. cynamonie), odłożyć na kratkę.

     

    Wersja 2

     

    Pączki polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.

     

    Wersja 3

     

    Pączki wykrawać bez wycinania dziurki i po upieczeniu nadziewać marmoladą z różą, budyniem, bitą śmietaną. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.

     

Porady

 


Oto alternatywa dla pączków tradycyjnych. Są super. Mniej tłuste, a dodatkowo pulchne i mięciutkie. Pyszne same lub nadziewane, posypane cukrem purem lub polane lukrem czy czekoladą.


 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lekkie pączki pieczone

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 23, 2022 at 19:38
    1.0

    Nie wiem czym się tu zachwycać, musiałam dać duuużo więcej mąki bo klejące ciasto jak nie wiem co. Stanowczo soli tylko szczypta.
    To są Bułki i nie mają nic wspólnego z pączkami. Nie polecam.

  • grudnia 17, 2020 at 09:34

    Pieke jako bulki tylko. Smaruje roztrzepanym jajkiem. Najlepsze na swiecie

  • lutego 4, 2019 at 12:45
    5.0

    Bardzo dobre ale raczej bardziej jako donuty. Robi sie szybko i łatwo. Bardzo dziękuję za przepis! Dodaję zdjęcie moich wypieków, które męskie grono pochłoneło w mig tmrc_emoticons.)

  • lutego 8, 2018 at 07:49

    Robilam ponownie i tak samo pyszne tmrc_emoticons.) Do srodka dzem i mniej cukru 70 g Dzieci powiedzialy ze te paczki sa lepsze niz smazone tmrc_emoticons.)

  • stycznia 17, 2018 at 15:19

    Smakują faktycznie bardziej jak bułeczki ale i tak błyskawicznie znikają. Ja dałam do środka dżem wlasnej roboty i wyglądają tak

  • listopada 25, 2016 at 12:55

    ja piernicze jakie dobre Tongue

  • maja 3, 2016 at 16:31
    4.0

    [[wysiwyg_imageupload:2638:]]

    Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe. Zrobiłam prawdziwie kolorowe, lepkie od lukru donutsy oraz maczane w maśle z cynamonem, posypane czekoladą. Pyszne, miękkie, fajne, ale zdecydowanie bułeczkowate, nie pączkowate. Dlatego 4*. 

  • maja 3, 2016 at 12:10

    Niebo w gębie tmrc_emoticons.)Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące tmrc_emoticons.)

  • maja 3, 2016 at 12:10

    Niebo w gębie tmrc_emoticons.)Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące tmrc_emoticons.)

  • lutego 7, 2016 at 21:12
    5.0

    Pycha pączusie tmrc_emoticons.) następnym razem przetestuje maczane w maśle,zgodnie z podana wersją 1 tmrc_emoticons.;)