thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Dekoracja

  • 50 g wiórki kokosowe
  • 2 łyżeczki masła

Krem

  • 0,6 litra mleka 3,2 %, 2,5 szklanki
  • 2 bułki czerstwe
  • 1/4 cukru, 1/4 szklanki
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 250 g masła w kostce
  • powidła śliwkowe

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 8 płaskich łyżek mąki
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskich łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dekoracja..
  1. Na patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła, wrzucić wiorki i uprażyć na złoty kolor.

    Na górę biszkoptu wyłożyć 1/3 masy, na to posypać uprażonymi wiórkami.

     

     

    Smacznego. tmrc_emoticons.;)

  2. Krem
  3. W 2,5 szkl. mleka namoczyć bułki, dodać 100g wiórek kokosowych i zagotować. Ostudzić. Dodać 250g. masła i wymieszać Obr. 6, / 1 min.

     

    Na wystudzony, przecięty na pół biszkopt, wyłożyć powidła śliwkowe, następnie 2/3 masy kokosowej, przukryć biszkoptem. 

  4. Biszkopt
  5. Blachę o średnicy 22cm. Wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

     

    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. (Obr. 5, ubijać tak długo aż się ubiją.) dodać żółtka (Obr. 1.5/1min.)

    Dodać olej i wymieszać. Przelać do miski. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Mąkę dodawać stopniowo po 2/3 łyżki)

    Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec 180 stopni, 25/30 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łabędzi Puch

Wydrukuj:

Komentarze