thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Na spód/górę

  • 400 g ciastek oreo
  • 160 g masła twardego

Na krem

  • 120 g rama creamfine
  • 240 g twarogu chudego
  • 250 g mascarpone
  • 40 g wody gazowanej
  • 2 porcje śmietan fix
  • 60 g cukru
  • 1 porcji cukier waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPÓD i GÓRA
  1. Odrysowujemy na papierze do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wycinamy 2 okręgi. Odstawiamy.

     

    Bierzemy ciasteczka oreo, i ściągamy z niego "nadzienie". Przekładamy do innej miseczki i odstawiamy. 

    Ciasteczka oreo wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Do ciasteczek wrzucamy odmierzone 160g masła twardego. Nastawiamy thermomix - 20sek. / obr.5 (Przy założonej kopystce). Gotową masę przekładamy na przygotowany wcześniej papier do pieczenia.

  2. KREM
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy 120g śmietany creamfine. Nastawiamy thermomix - 26sek. / obr. 3 (Przy założonym motylku).  Ubitą śmietanę przekładamy do miseczki i odstawiamy.

    Następnie...

     

    240g twarogu chudego, 250g mascarpone, nadzienie z ciastek oreo, 40g wody gazowanej, 2x śmietan fix wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Nastawiamy thermomix - 1min. / obr. 6 (Przy założonej kopystce).   Następnie dodajemy 60g cukru oraz 1 cukier waniliowy i wcześniej ubitą rama creamfine. Nastawiamy thermomix - 20sek. / obr. 5-6 (Przy założonej kopystce).

     

    TAK PRZYGOTOWANY KREM WYKŁADAMY NA SPÓD TORTU, PRZYKRYWAMY DRUGIM KAWAŁKIEM, I WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZINY.

     

    SMACZNEGO. tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort OREO

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?