thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Kruchy spód do mazurka

  • 160g cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 surowe żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, zaczynając od pokrojonego na kawałki masła i jajek. Mieszamy 3min/Ciasto"Ciasto" , a następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy w kulkę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
  2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i formujemy w wybrany kształt, pamiętając o pozostawieniu wyższych brzegów (można to zrobić tak jak w przypadku przygotowywania pizzy, ozdabiając brzeg wałeczkiem ciasta lub ozdobnymi elementami z pozostałego po uformowaniu spodu ciasta).
  3. Mazurek układamy na dużej formie (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (góra-dół). Pieczemy 25 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruchy spód do mazurka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: