thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • CIASTO:
  • 280 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka, + 5 łyżek wody
  • KREM
  • 1 l mleka 3,2%
  • cukier waniliowy ew. wanilinowy
  • 1 szklanka cukru + trochę na posypanie
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej, - czubate
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Zmielić cukier na puder 10s/obr10. Przełożyć do innego naczynia.

    2. Wsypać mąkę dodać margarynę - posiekać - 20s/obr7. Dodać żółtka zmieszane z wodą  wyrabiać ciasto 1min/ Ciasto"Ciasto"

    3. Podzielić na dwa placki i piec kazdy pół godziny 180 stopni, najlepiej na blaszce wyłożonej papierem - ciasto jest bardzo kruche

    4. Krem. Założyć motylek. Jajka z cukrem wymieszać 5s/obr5. Dodać mąki, mleko i masło gotować 10min/obr3. Zalać jedną porcję upieczonego spodu jeszcze gorącą masą i przykryć drugim upieczonym spodem. Posypać cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kremówka

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 14, 2017 at 20:02

    A gdzie temperatura gotowania masy ???

  • grudnia 1, 2015 at 20:15

    Na małe a właściwie to średnie. Zależy jak bardzo uda sie rozwałkować ciasto.

  • grudnia 1, 2015 at 20:02

    Na dwie duże blaszki czy małe

  • marca 28, 2012 at 00:38

    Party

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 28, 2012 at 00:37

    Po dodaniu ubitej śmietany do masy budyniowej można też dodać kieliszek białego rumu ( ew. spirytusu ), wtedy krem będzie miał bardziej wyrazisty smak  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 28, 2012 at 00:30

    Wg takiego przepisu robię napoleonki. W moim "tajnym zeszycie" z przepisami kremówki robi się trochę inaczej tmrc_emoticons.;)

    Do kremu używam 3 całych jaj i 3 żółtek. Po ugotowaniu, krem całkowicie wystudzam ( od czasu do czasu mieszając, żeby nie zrobił się korzuch) i dodaję 1/2 litra śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno. Delikatnie mieszam i takim kremem przekładam ciasto. Wkładam na noc do lodówki, żeby stężało i po wyjęciu, przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Cooking 7

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lutego 26, 2012 at 10:16

    Zaryzykowalam i wypróbowalam. Smakuje dobrze, z tym, ze ja dodalam bardzo zimna wode i trzymalam w zamrażarce przed upieczeniem jakies 1/2 godz. Kremem przekladam po wystudzeniu.

     

  • marca 23, 2011 at 13:53

    Podobno, żeby to była prawdziwa kremówka, to do ciasta dodaje się łyżkę octu. Za to do kremu z napoleonki używa się śmietany. Niestety mogę się mylić. Masa rzeczywiście jest budyniowa a nie kremowa tmrc_emoticons.;). Może trzeba dodać więcej masła.

  • marca 23, 2011 at 13:35

    Czy to jest prawdziwa kremówka, czy napoleonka? Różnica w smaku znaczna. Ja nie umiem zrobić, ale uwielbiam kremówki prawdziwe, które niestety we wrocławskich cukierniach nie istnieją. Ale napoleonek jest mnóstwo.