Składniki
Ciasto (na dwa podkłady):
- 12 białek
- 220 g cukru
- 6 żółtek
- 240 g orzechów włoskich
- 120 g kokosu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 paczki delicji brzoskwiniowych lub morelowych
Krem:
- 6 żółtek
- 1 puszka brzoskwin w syropie
- 300 g masła (miękkiego)
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe (małe)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 170 g wody letniej
Polewa:
- 40 dag rodzynek
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- 100 g masła lub oleju
- 200 g wódki lub rumu do namoczenia rodzynek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rodzynki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu i zostawić na noc.
Z podanych składników na ciasto upiec dwa placki.
Wykonanie jednego podkładu:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C
Do suchego naczynia włożyć orzechy i rozdrobnić (mają być takie jak posiekane nożem). Przesypać na miseczkę i umyć naczynie.
W czystym i suchym naczyniu założyć motylek. Włożyć 6 białek i ubić obr. 3-4/ok. 4 min. Ustawić obroty na poz. 3 i przez otwór dodawać po łyżce 110 g cukru – czas około 2 min. Nie zmniejszając obrotów dodawać po jednym z 3 żółtek – czas około 40 s. Na koniec zmniejszyć obroty na poz. 1, wsypać 120 g orzechów, 60 g kokosu, 1/2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku do piecznia i delikatnie wymieszać przez ok. 30 s. Przełożyć do formy około 24cm x 30cm i upiec (180 st. C około 25 min.). Tak samo przgotować drugi podkład. Placki ostudzić.
Wykonanie kremu:
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobna kostkę. Do naczynia wlać sok z brzoskwiń, wodę i dodać cukier, budynie, mąkę i żółtka. Rozmieszać, żeby skladniki dobrze sie połączyły 40 s. / obr. 4. Założyć motylek i zagotować 12 min. /100 st. C/obr. 2-3. Budyń ostudzić (musi być zimny!). Masło pokroić w kostkę i wlożyć do czystego i suchego naczynia. Zmiksować 2 min./ obr.3. Założyć motylek i ucierać ok. 3 min./obr. 3 dodając małymi porcjami budyń. Masę podzielić na pół i do jednej części dać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie.
Wykonanie ciasta:
Rodzynki odcedzić. Jeden blat posmarować masą bez brzoskwiń i układać na nim delicje moczone w alkoholu pozostałym z moczenia rodzynek. Na delicje wyłożyć masę z kawałkami brzoskwiń i przykryć drugim plackiem lekko dociskając.
Wykonanie polewy:
Rozpuścić masło z 2 czekoladami i razem rozmieszać. Wsypać odsączone rodzynki i wymieszać. Rozprowadzić na wierzchu placka.
Ciasto schłodzić w lodowce.
Porady
Pyszne ciasto. Kto raz spróbuje... uzależnia się na zawsze ;o)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Napewno wypróbuję
Cieszę się, że smakowało ;o) Pozdrawiam.
;o)
Ciasto PYCHA !!!!
Dziękuję Elu ;o) Lubię się bawić w pieczenie i ozdabianie tortów ;o) Pozdrawiam.
;o)
Aniu, jaki śliczny tort zrobiłaś córce! Brawo!!!! Zdolniacha z Ciebie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziękuję ;o) To "coś" to wiórki z wafla barwione na kolor lila ;o) Zdjęcie to fragment tortu dla mojej córeczki na 7 urodziny. To był tort Tecna - Winx ;o) Udekorowałam jej ulubione ciasto ;o) Dołożyłam drugą fotkę gdybyś miała ochotę pooglądać efekt końcowy ;o) Pozdrawiam.
;o)
Cieszę się, że smakowało. Ciasto nie jest może najtansze ale warto je zrobić dla niepowtarzalnego smaku ;o) Pozdrawiam.
;o)
Palce lizać- ciasto się udało!!! Było na bogato
Ciacho pyszniutkie. Bardzo polecam.
Aniu ciasto wygląda nieziemsko. Mniam pycha A co to takiego różowego na wierzchu ciasta?
Are you sure to delete this comment ?