thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez anka25
opublikowany: 03/22/13
zmieniono dnia: 12/15/16

Składniki

Ciasto (na dwa podkłady):

  • 12 białek
  • 220 g cukru
  • 6 żółtek
  • 240 g orzechów włoskich
  • 120 g kokosu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 paczki delicji brzoskwiniowych lub morelowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 1 puszka brzoskwin w syropie
  • 300 g masła (miękkiego)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (małe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 170 g wody letniej

Polewa:

  • 40 dag rodzynek
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 100 g masła lub oleju
  • 200 g wódki lub rumu do namoczenia rodzynek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rodzynki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu i zostawić na noc.



    Z podanych składników na ciasto upiec dwa placki.



    Wykonanie jednego podkładu:

    Piekarnik nagrzać do 180 st. C

    Do suchego naczynia włożyć orzechy i rozdrobnić (mają być takie jak posiekane nożem). Przesypać na miseczkę i umyć naczynie.

    W czystym i suchym naczyniu założyć motylek. Włożyć 6 białek i ubić obr. 3-4/ok. 4 min. Ustawić obroty na poz. 3 i przez otwór dodawać po łyżce 110 g cukru – czas około 2 min. Nie zmniejszając obrotów dodawać po jednym z 3 żółtek – czas około 40 s. Na koniec zmniejszyć obroty na poz. 1, wsypać 120 g orzechów, 60 g kokosu, 1/2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku do piecznia i delikatnie wymieszać przez ok. 30 s. Przełożyć do formy około 24cm x 30cm i upiec (180 st. C około 25 min.). Tak samo przgotować drugi podkład. Placki ostudzić.



    Wykonanie kremu:

    Brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobna kostkę. Do naczynia wlać sok z brzoskwiń, wodę i dodać cukier, budynie, mąkę i żółtka. Rozmieszać, żeby skladniki dobrze sie połączyły 40 s. / obr. 4. Założyć motylek i zagotować 12 min. /100 st. C/obr. 2-3. Budyń ostudzić (musi być zimny!). Masło pokroić w kostkę i wlożyć do czystego i suchego naczynia. Zmiksować 2 min./ obr.3. Założyć motylek i ucierać ok. 3 min./obr. 3 dodając małymi porcjami budyń. Masę podzielić na pół i do jednej części dać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie.



    Wykonanie ciasta:

    Rodzynki odcedzić. Jeden blat posmarować masą bez brzoskwiń i układać na nim delicje moczone w alkoholu pozostałym z moczenia rodzynek. Na delicje wyłożyć masę z kawałkami brzoskwiń i przykryć drugim plackiem lekko dociskając.



    Wykonanie polewy:

    Rozpuścić masło z 2 czekoladami i razem rozmieszać. Wsypać odsączone rodzynki i wymieszać. Rozprowadzić na wierzchu placka.



    Ciasto schłodzić w lodowce.

Porady

Pyszne ciasto. Kto raz spróbuje... uzależnia się na zawsze ;o)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: