- TM 31
Składniki
- Ciasto :
- 200 g mąki
- 90 g masła
- 2 1/2 MT wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- Krem :
- 1/2 mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 MT kremu jajecznego
- 250 gmasła lub margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wodę z masłem i solą zagotować - 5 min/varoma/obr"Mieszanie" , wsypać mąkę i ucierać - 1 min/obr3, ostudzić, do zimnego ciasta wbić jajka i ucierać aż zrobi się jednolita masa - 2min 30 sek/obr3, zrobioną masę rozłożyć na dwie równe blaszki i piec 30 min/ temp.250.
Do naczynia miksującego : założyć motylek i dać wszystkie produkty na krem wg kolejności oprócz kremu jajecznego i tłuszczu, ustawić 8 min/temp.100/obr2.
Do naczynia dać masło lub margaryne utrzeć 30 sek/obr 3, założyć motylek zamknąć pokrywe ustawić 2 min/obr 3 i przy pracującym TM dodawać przestudzony krem budyniowy. Kopystką zebrać ze ścianek masę, założyć pokrywe ustawić 1 min/obr 3 i przez komin wlać krem jajeczny.
Zimne blaty przełożyć kremem budyniowym,wierzch posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Można zrobić masę czekoladowa dodając zamiast likieru jajecznego rozpuszczona (wystudzony) gorzka czekoladę. Zamiast 250 gram masła dodałam 150 gram. Pysznosci.....
Jesli chodzi o masę adwokatowa to dodałam większa ilośc adwokatu i troszkę więcej maki. Wyszła także pyszna.
Wlasnie upiekłam dwie wersje, dla dorosłych i dla dzieci, żeby nikt nie był pokrzywdzony....
Monika
Jakie wielkości blaszek?
Monika
Na pewno wytworniejsza niż zwykła karpatka, pozdrawiam
serdecznie dziekuje zrobie ciasto na weekend,napewno bedzie pyszne.
W Książce Dobre gotowanie to krem jajeczny a w Radość gotowania to likier jajeczny- obydwa są bardzo smaczne i gęste, pozdrawiam
czy to jest krem czy likier jajeczny?dziekuje
Z książki Dobre Gotowanie, nie chcę się powtarzać ale jeśli trzeba to napiszę,pozdrawiam.
1/2 l mleka
Jak zrobic krem jajeczny?