- TM 31
Składniki
ciasto
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki krupczatki
- 8 jajek
dekoracja
- 200 g Czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 50 g zimnego mleka
krem
- 4 g śmietanfixu
- 100 g cukru pudru
- 500 g śmietany 30%
- 250 g serka bieluch
poncz
- 70 g wody przegotowanej
- 30 g likieru Amaretto lub rumu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
-
1.
Wode i liker wymieszaj ( dla mniej wprawionych podziel na trzy części każda przyda się do ponczowania oddzielnie blatów.)
2.
Upiec dwa jednakowe biszkopty - więć zadaną porcje podziel na dwa. ( 4 jajka 4 ł cukru 4ł mąki) Białka oddziel od żółtek, załóż motylek do suchego naczynia wlej białka i ubijaj 2.5 min obr 4 dodaj żółtka ubijaj 2 min obr 4 a przez otwór w pokrywie dodaj mąkę krupczatkę. Wylej na brytwannę 36*20 piec 25 min temp 180. Zacznij postępować podobnie z drugim biszkoptem.
3.
Do suchego naczynia wlać zimną śmietanę dodać cukier i ubijać za pomocą motylka 1.5 min obr 4 kolejno ustawić 1.5 min obr 4 i przez otwór w pokrywie dodać śmietanfix i serek bieluch, wyjąć z naczynia i podzielić na trzy części.
4.
Mleko podgrzej 1 min temp 80 obr 1 dodaj masło i małe kostki czekolady 3 min temp 60 obr 2. Wylej i wystudz.
5.
Biszkopty możesz upiec wcześniej. Wykrój dwa koła o śred 24 a trzecie z kawałków. Pierwsze koło napączuj połóż jedną część kremu rozesmaruj równo,daj koło z kawałków napączuj, daj drugą część kremu i przyłóż trzecim krążkiem. napączuj i trzecią częścią kremu posmaruj cienko boki by wyrównać a reszte na wierzch. Daj do lodówki na 1 godz by schłodzić. Polej letnią czekoladą rozrównaj na bokach i wierzchu a dekoracja wg uznania.
Tort czekoladowy
Porady
Można upiec biszkopty np kakaowy - odebrać 1 łyżkę mąki a dosypać 1 łyżkę kakao lub orzechowy - odłóż 1 łyżkę mąki a dosyp 1 łyżkę mielonych orzeców włoskich+ 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Z doświadczenia wiem że różnie to bywa bardzo często środkiem zapadają, ja piekę tak a ze ścinek kleje kuleczki (okruchy biszkoptu trochu masła miękiego kakao i kleje kulki- obtaczam w kokosie lub orzechach).
dlaczego lepiej upiec biszkopty na blasze jak w tortownicy i przeciąć na trzy cześci?