Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
15
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Drożdżówki z malinami i czekoladą
- 250 g mleka
- 50 g cukru
- 50 g drożdży świeżych
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 szczypty soli, drobnej
- 350 g dżemu malinowego, powidłeł, świeżych, utartych.
- 1 opakowania mleczne czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy mleko, drożdże, cukier. podgrzać 2min, 37stopni, obr 1.
2. Dodać masło, mąkę, sól, i wrobić 2 min "Ciasto" , po tym czasie zostawiam ciasto w "Blokada naczynia miksującego" na otwartych drzwiczkach piekarnika włączonego na około 50 stopni. po około 20-30 min ciasto podwoi swoją objętość. zamykam drzwiczki i nagrzewam piekarnik do 180stopni. ciasto odkładam z "Blokada naczynia miksującego" myję "Blokada naczynia miksującego" i osuszam.
3. do suchego "Blokada naczynia miksującego" daję połamaną czekoladę na mniejsze kawałki i mielę 8s obr 8. do rozdrobnionej czekolady dodaje dżem malinowy i mieszam wszystko razem 5s obr 4.
4. na opruszoną stolnicę daję ciasto, dziele na 2 części i jedną rozwałkowuję na prostokąt około 3mm grubości, i smaruję nadzieniem. zawijam jak naleśnik i kroję na mniejsze kawałki. układam na blasze wyłożoną papierem.
5. zostawiam na około 15 min do lekkiego podrośnięcia i wrzucam w piekarnik na okolo 15 - 20 min na 180 stopni.
6. w tym czasie robie drugą część ciasta w ten sam sposób.
Po upieczeniu można dodać na wierzch dodatki, lukier, cukier puder, bądź polewę.
Smacznego !
Porady
Ciasto z tego przepisu jest niesamowicie puszyste.
W połaczeniu z malinami i czekoladą zaspokajają chęć na słodycz
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?