thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Drożdżówki z malinami i czekoladą

  • 250 g mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szczypty soli, drobnej
  • 350 g dżemu malinowego, powidłeł, świeżych, utartych.
  • 1 opakowania mleczne czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy mleko, drożdże, cukier. podgrzać 2min, 37stopni, obr 1.


    2. Dodać masło, mąkę, sól, i wrobić 2 min Ciasto"Ciasto" , po tym czasie zostawiam ciasto w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na otwartych drzwiczkach piekarnika włączonego na około 50 stopni. po około 20-30 min ciasto podwoi swoją objętość. zamykam drzwiczki i nagrzewam piekarnik do 180stopni. ciasto odkładam z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" myję Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i osuszam.

    3. do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" daję połamaną czekoladę na mniejsze kawałki i mielę 8s obr 8. do rozdrobnionej czekolady dodaje dżem malinowy i mieszam wszystko razem 5s obr 4.

    4. na opruszoną stolnicę daję ciasto, dziele na 2 części i jedną rozwałkowuję na prostokąt około 3mm grubości, i smaruję nadzieniem. zawijam jak naleśnik i kroję na mniejsze kawałki. układam na blasze wyłożoną papierem.

    5. zostawiam na około 15 min do lekkiego podrośnięcia i wrzucam w piekarnik na okolo 15 - 20 min na 180 stopni.

    6. w tym czasie robie drugą część ciasta w ten sam sposób.

    Po upieczeniu można dodać na wierzch dodatki, lukier, cukier puder, bądź polewę.

    Smacznego !

Porady

Ciasto z tego przepisu jest niesamowicie puszyste.
W połaczeniu z malinami i czekoladą zaspokajają chęć na słodycz tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z malinami i czekoladą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?