Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 05/12/17
zmieniono dnia: 05/12/17
Składniki
Wariant Ciasto drożdżowe z kruszonką
- Kruszonka:
- 60 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- Ciasto:
- 200 g mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczek cukru waniliowego
- 550 g mąki, tortowej
- 2 jajka
- 100 gramówmasła lub margaryny mlecznej
- 120 g cukru
- 1 łyżek oleju, słonecznikowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 500 gramów śliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kruszonka:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 15 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Ciasto: - Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć margarynę, cukier, , jajka i drożdże, wymieszać 2 min/50ºC/obr. 4.
- Dodać mąkę i olej, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia , poczekać aż wyrośnie 20min,posmarować śliwkami ,posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika.
- Piec: 40 min/180ºC.
- Kruszonka:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyszło idealne😊, więc przepis zostaje w mojej kolekcji 😊
Pyszne i proste! Rewelacyjny przepis.
Proste i wspaniałe. Właśnie pół blachy na ciepło zostało pożarte. To będzie mój ulubiony przepis na drożdżówkę. W zimie do ciasta dorzucę rodzynek i ulożę jabłka z cynamonem. I do kruszonki też cynamon. Taki plan Dziękuję.
Ciasto rewelacyjne,polecam