thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
50 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 11/06/12
zmieniono dnia: 15/10/13

Składniki

dekoracja:

  • 1 jajko kurze, roztrzepane
  • 4 łyżki cukru brązowego

ciasto:

  • 1 szczypta soli
  • 20 g budyniu śmietankowego
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 70 g kaszy manny
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g cukru kryształu
  • 150 g margaryny (lub masła), zimnej i pokrojonej w kostkę
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Składniki włożyć do naczynia miksującego i przy pomocy kopystki wyrobić  ciasto. (1 min./obr.4-5)
     

  2. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. 

  3. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm (jeśli się klei podsypujemy mąką podczas wałkowania). Wykrawać niewielkie kółka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka układać dosyć szeroko bo sporo urosną, smarować jajkiem i posypywać brązowym cukrem. 

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni od 10 do 15 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).
     

     

    Ciasteczka wychodzą chrupiące, bardzo maślane i gdyby nie „strzelający” cukier podczas jedzenia, trudno byłoby uwierzyć, że coś jemy. Długo są świeże, a przechowywane w zamknietym pojemniku nie tracą swojej chrupkości.

     

     

     

Porady

Podajemy z gorącym mlekiem, kakao, kawą lub herbatą

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka z kaszy manny - małe "co nieco"

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 5, 2017 at 10:32
    4.0

    Ciasteczka pyszne, znikają w mgnieniu oka mimo jednej wady. Wg mnie to nie strzela cukier a kasza manna. Zostają na języku białe ziarenka. Na pewno jeszcze je kiedyś zrobię i na pewno bez grysiku. Tylko pytanie czym go zastąpić żeby nie stracic na kruchości i delikatności ciasteczek.

  • października 25, 2016 at 21:00

    bardzo dobre ciastka polecamSmile

  • czerwca 1, 2016 at 16:06

    Dziś zrobione, są super chrupiące  Cooking 7

  • czerwca 2, 2013 at 22:59

    ElaK

    Jadziu, przekazuję ukłony od mojej rodzinki za ten przepis  tmrc_emoticons.)  Na wczorajsze święto zrobiłam dla moich dużych dzieci wersję mieszaną: mąka pełnoziarnista do środka, a wierzch z białą czekoladą, posypane płatkami migdałowymi... mmmm pycha  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Wczoraj wszystkie pochłonięte  Big Smile  słychać było tylko ochy i achy i czasami mlaśnięcia  Big Smile   tmrc_emoticons.)  DZIĘKI!!!  tmrc_emoticons.)  

     

    Dziekuje bardzo. ;o) Pozdrowienia dla rodzinki ;o)

    ;o)

  • czerwca 2, 2013 at 21:32
    5.0

    Jadziu, przekazuję ukłony od mojej rodzinki za ten przepis  tmrc_emoticons.)  Na wczorajsze święto zrobiłam dla moich dużych dzieci wersję mieszaną: mąka pełnoziarnista do środka, a wierzch z białą czekoladą, posypane płatkami migdałowymi... mmmm pycha  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Wczoraj wszystkie pochłonięte  Big Smile  słychać było tylko ochy i achy i czasami mlaśnięcia  Big Smile   tmrc_emoticons.)  DZIĘKI!!!  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • maja 23, 2013 at 18:24

    ElaK

    Jadziu, ciasteczka upiekłam w dwóch wersjach: jedna Twoja -dla mnie trochę ciut za słodka, ale to już rzecz gustu. A druga z mąki pełnoziarnistej, otrębów orkiszowych i mielonch pestek dyni, posypane dynią i siemieniem  tmrc_emoticons.)  Obie wersje zniknęły bez śladu  Big Smile  Ciasteczka są pysznie chrupiące i pachnące  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis, polecam  Big Smile  Sama często będę je robiła  tmrc_emoticons.)  

    To wersja podstawowa ciastek. Ja robię je jeszcze np. w wersji z polewą czekoladową i wtedy daję połowę cukru do ciastek. Po upieczeniu oblewam z jednej strony rozpuszczoną czekoladą i posypuję posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi ;o)

    ;o)

  • maja 23, 2013 at 13:57
    5.0

    Jadziu, ciasteczka upiekłam w dwóch wersjach: jedna Twoja -dla mnie trochę ciut za słodka, ale to już rzecz gustu. A druga z mąki pełnoziarnistej, otrębów orkiszowych i mielonch pestek dyni, posypane dynią i siemieniem  tmrc_emoticons.)  Obie wersje zniknęły bez śladu  Big Smile  Ciasteczka są pysznie chrupiące i pachnące  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis, polecam  Big Smile  Sama często będę je robiła  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • maja 22, 2013 at 16:52

    komornik

    jak dla mnie przepis nie wart najmniejszej uwagi,zarówno smak jak i wygląd ciasteczek nie zaspokoił moich oczekiwań tmrc_emoticons.~

     

    Wszystko jest kwestią gustu ;o) Pozdrawiam

    ;o)

  • kwietnia 5, 2013 at 18:27

    jak dla mnie przepis nie wart najmniejszej uwagi,zarówno smak jak i wygląd ciasteczek nie zaspokoił moich oczekiwań tmrc_emoticons.~

  • marca 26, 2013 at 20:06

    pyszne ..... tmrc_emoticons.;)