Składniki
ciasto:
- 300 g mielonych migdałów
- 3 białka jajek
- 250 g cukru pudru, (można dać nawet 150 g jeżli ktoś woli mniej słodkie)
- + cukier puder do obtoczenia ciasteczek
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 Łyżka miodu
nadzienie (do wyboru):
- kawałki owoców, (u mnie brzoskwinie z puszki)
- marmolada lub konfitury
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować na gęstą, plastyczną masę ok. 20 s / obr. 3 w razie konieczności pomagając sobie kopystką. Masa będzie się kleić. Przełożyć ją do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Układać dość szeroko (trochę urosną) na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczać dłonią. Po środku ciasteczek zrobić wgłębienie (ja używam końca drewnianej łyżki) i wypełnić je niewielką ilością nadzienia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 min.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Ciasteczka są wilgotne i miękkie w środku, a na zewnątrz mają delikatną cieniutką chrupiącą skórkę ;o)
ciasta:
Porady
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Im dłużej leżą tym moim zdaniem są smaczniejsze... chociaż najczęściej szybciutko znikają zaraz po wystudzeniu ;o)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam wyszły pyszne nie miałam takich ładnych jak na zdjęciu, chyba kuleczki zrobiła, za duże, ale w samku bardzo dobre a w środek dałam migdał.
Dziękuję za przepis, pozdrawiam
Bardzo dobre!
Co prawda rozpłynęły mi się na płaskie placki, ale to nic nie szkodzi! Przezornie nie dawałam żadnych dodatków w środek i wyszły mi makaroniki migdałowe! Rewelacja.
;o)
Mam wszystko, a przede wszystkim białka. Zaraz się biorę za szybkie przygotowanie Pewnie za jeszcze szybszą konsumpcję wraz z domownikami
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Chcialabym sie dowiedziec ile sztuk ciastek wychodzi
iC
Dziękuję Ci za odpowiedź, może faktycznie za mocno spłaszczyłam, zdjęcia niestety nie dam bo już moi domownicy zjedli wszystko. Były pyszne. Następnym razem zrobię to bardziej delikatnie. Pozdrawiam Cię z nad morza .
Może za bardzo spłaszczyłaś... Ja tylko delikatnie spłaszczam i robię dziurkę. A ciasto jest klejące ale bez problemu dają się uformowac kulki. Jeśli da się też dużo i rozpuszczajacego się w trakcie pieczenia nadzienia, to równiez mogą sie bardziej rozlac na blasze. Mnie zawsze wychodza takie grubsze więc trudno dokładnie powiedziec co mogło pójść nie tak. Może zamieścisz jakieś zdjęcie ciasteczek... ;o)
;o)
Zrobiłam ciasteczka, właśnie zjadłam jeszcze cieplutkie, bo nie mogłam sie doczekać żeby poznać smak,są rzeczywiście pyszne. Nie wiem tylko czemu moje są bardziej płaskie niż te na zdjęciu , tamte wyglądają na takie puszyste .Nie wiem skąd ta puszystość jeśli nie ma ani proszku do pieczenia ani sody. Masa z moich ciasteczek po wyjęciu z lodówki nadal była bardzo klejąca i ciężko było formować z niej kuleczki. Czy tak ma być , co mogłam zrobić nie tak ?
O tak... zrobisz błyskawicznie... i blyskawicznie znikną ;o) Ja od pewnego czasu mam teraz kłopot co robić z żóltkami... hahaha ;o)
;o)
Do wypròbowania, blyskawiczne, i wygladaja smacznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?