Składniki
- 500 gramów mąki
- 100 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 10 żółtek
- 1 laska wanilii
- 1/4 litra mleka
- 60 gramów drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Żółtka ubijamy z cukrem ( można go zmielic w Tm) 5 min , temp 60C, obroty 4, ubitą masę wylewamy do innego naczynia.
Z połowy maki, mleka i drożdży robimy zaczyn 3 min"Ciasto" , temp 37C. Zostawiamy w naczyniu na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie do naczynia dodajemy kolejno ubite żóltka z laską wanilii, pozostała mąkę, sól i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy 5 min "Ciasto" . Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy 1 min"Obroty wsteczne" .
Porady
Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości. lepiej dać mu spokojnie podwajać objętość w cieple i nie pospieszać. Odwdzięczy się nam wówczas pięknymi dziurami i super pulchną strukturą)))
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
rewelacja niebo w gebie
Super przepis! Babka lekka jak puch! Dodaję do ulubionych przepisów:
Pieklam 25 minut w 180 stopniach.
Ja piekłam na oko... ok. 160 stopni ale to zależy od piekarnika. Polecam
Dzień dobry! W jakej temperaturze wypiekac? Dzieki
Ciasto przepyszne! Lekkie jak puszek! Najlepszy przepis jaki dotąd miałam