thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
50 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 400 g cukru
  • 3 białka jajek
  • 300 g migdałów ze skórką
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 krople olejku migdałowego do ciast
  • 50 g konfitury malinowej, wykonanej w TM

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać 100 g cukru. Zemleć 20 s/obr 10, wysypać na płaski talerz.

    2. Zemleć migdały - czas 4 s/obr 6. Dodać białka, 300 g cukru, miód i olejek migdałowy. Wyrobić ciasto (a w zasadzie masę) 1 minuta/obr. 2. Masę wyjąć, przełożyć do innego naczynia (miski), włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

    3. Z tak przygotowanej masy nabrać łyżeczką małą porcję i zagnieść kulkę wielkości wiśni. Każdą kulkę obtoczyć w przygotowanym cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zachowując spore odstępy (ciastka będą rosnąć).

    4. Rozgrzać piekarnik do temperatuty 175 st. C. 

    5. Konfiturę z malin nałożyć do szprycy cukierniczej z okrągłym otworem. W każdym ciastku trzonkiem łyżeczki zrobić wgłębienie, do którego należy wcisnąć małą porcję konfitury.

    6. Blachy z ciastkami wkładać po kolei do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu pozostawić ciastka przez chwile na blasze, a następnie zdjąć je razem z papierem i odstawić do wystudzenia.

    7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     

Porady

Uwaga. Masa jest dość rzadka. Wkładamy do zamrażarki, aby łatwiej formować kulki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

AMARETTINI z konfiturą malinową

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 28, 2015 at 23:50
    3.0

    bardzo słodkie - ja dałam 300gr cukru, ale to i tak za dużo

  • grudnia 17, 2014 at 12:12
    5.0

    bardzo smaczne! polecam!

  • grudnia 16, 2014 at 11:10

    Oczywiście taka konfitura też się nada. Ciasteczka są dość słodkie i ten kleks konfitury trochę je orzeźwia. Może to być konfitura z czerwonej porzeczki, z czarnej porzeczki, z pigwy. 

    Konfiturę malinową możesz sama przygotować w thermomixie, szukaj w moich przepisach. Pozdrawiam.

  • grudnia 16, 2014 at 01:43

    Brzmi ten przepis smakowicie tmrc_emoticons.-) moze jeszcze w tym roku uda mi sie je zrobic. Chociaż na święta mam juz 5 rodzajów ciasteczek... A czy eksperymentowalas juz moze z innymi konfiturami w tych ciastkach, poniewaz bie posiadam konfitury malinowej mam za to z czerwonej porzeczki - dała by radę? tmrc_emoticons.-)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

Are you sure to delete this comment ?