Składniki
- 1,5 kg arbuza, obranego, bez pestek
- 1 duża czerwona cebula
- 250 g sera feta
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek (można dodać mniej albo w ogóle jeśli ktoś nie lubi)
- pęczek świeżej mięty
- 2 limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
można przygotować w 2 wersjach
1) sałatka:
Arbuza pokrój w kostkę. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzuć na włączone ostrza cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz oliwki czas ~10s/obroty 5. Następnie dodaj świeżą miętę bez łodyh (same liście) oraz sok wyciśnięty z 2 limonek i oliwę z oliwek czas ~5s/obroty 4. Pokrojonego arbuza wyłóż do salaterki, dodaj zawartość "Blokada naczynia miksującego" oraz posyp serem fera (najlepszy jest taki już w kawałkach).
2) "kanapki" arbuzowe
Arbuza pokrój w plastry na grubość palca. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzuć cebulę oraz oliwki czas ~20s/obroty 6, dodaj ser feta (w tej opcji sprawdzi się bardziej ser w kawałku) czas ~20s/obroty 7. Następnie dodaj świeżą miętę bez łodyh (same liście) oraz sok wyciśnięty z 2 limonek i oliwę z oliwek czas ~10s/obroty 6 (ostatecznie musi powstać masa). Pokrojonego arbuza ułuż na talerzy, smarując go zawartością "Blokada naczynia miksującego" . Możesz również nabierać dipp pałeczkami arbuzowymi (bądź z innych owoców/warzyw)
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze