![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/00148eil-ecc5e-451086-f60be-59d0818j/6bc6de2f-76cb-4101-a455-1c0d48c8e671/main/chicken-satay-z-ryzem-z-kalafiora-na-varomie.jpg)
Składniki
Chicken Satay z ryżem z kalafiora na Varomie
Składniki na sos satay: 60g
- 100 g orzechy arachidowe solone
- 170 g mleczka kokosowego
- 80 g wody
- 25 g sambal olek lub sriracha
- 10 g ząbka czosnku, (2 ząbki)
- 10 g Sosu sojowego ciemnego (lub jasnego)
- 15 g soku z limonki
- 20 g daktyli
- 10 g papryczki ostrej chili, (opcjonalnie)
Składniki na kurczaka w marynacie (2 porcje):
- 300 g Fileta z kurczaka
- 15 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczki przyprawa curry
- 15 g sambal olek lub sriracha
Składniki na ryż z kalafiora (2 porcje):
- 400 g kalafior (różyczki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na sos przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 1 min/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno.
Gotujemy 10 min/ 100°C/ obr. 3 bez miarki. Kładziemy na pokrywę koszyczek, aby nie zabrudzić Thermomix.
Przelewamy do miseczki/ pojemnika/ słoika. Część sosu wykorzystamy dziś, część jutro, a resztę możemy zamrozić i wykorzystać do mięs, ryb, tofu i warzyw kiedy dopadnie nas głód.
W międzyczasie szykujemy szaszłyki z kurczaka.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem. Blachę do piekarnika wyjmujemy i wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy na bok.
Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, przekładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę curry, sambal olek i mleczko kokosowe. Mieszamy.
Połowę kurczaka nabijamy na długie wykałaczki mniej więcej do połowy. Drugą połowę zostawiamy na jutro w miseczce i przykrywamy folią.
Szaszłyki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w zależności od piekarnika.
W międzyczasie szykujmy ryż z kalafiora.
Do naczynia miksującego przekładamy różyczki kalafiora, rozdrabniamy 5 s/ obr. 5.
Przekładamy do dolnej przystawki Varoma, Na środku palcem wydrążamy dziurę, tak aby para dostawała się do środka.
Do naczynia miksującego wlewamy 600 g gorącej wody, zakładamy Varomę i zamykamy. Gotujemy 12 min/ Varoma/ obr. 2.
Ściągamy Varomę.
Do ryżu z z kalafiora możemy dodać opcjonalnie poszatkowaną natkę pietruszki oraz sos sojowy, sól, pieprz do smaku.
Na talerz wykładamy jedną porcję ryżu, szaszłyki z kurczaka i sos w małej miseczce.
Przygotowanie sosu:
Przygotowanie kurczaka:
Przygotowanie ryżu:
Porady
Kcal: 366 | B: 42.0 g | T: 16.7 g | W: 11.7 g
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?