thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Quesadillas z kurczaka Chipotle

  • 50 gramy prażonych lub smażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 80 gramy cebuli w kawałkach
  • 1 ząbki czosnek
  • 40 gramy masła
  • 700 gramy piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej na 2cm kawałki
  • 200 gramy świeżej śmietany
  • 80 gramy sosu barbecue
  • 10-20 gramy marynowanego sosu chili chipotle (dopasować do smaku na pikantność)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 gramy pokrojonego boczku wędzonego
  • 400 gramy startego sera mozzarella
  • 280 gramy kukurydzy w puszce
  • 200 gramy startego sera do zapiekania
  • 16 kawałki tortilli pszennych

dziób koguta

  • 500 gramy pomidorów w połówkach
  • 30 gramy włoska zielona papryka lub 30 g papryczek jalapeño z puszki
  • 1 ząbka czosnku
  • 50 gramy czerwonej cebuli połówki
  • 20 gramy sok z limonki
  • 1 łyżeczki soli
  • 8 liści tylko świeża kolendra

Guacamole de chipotle

  • 2 awokado w ćwiartkach (400-500 g)
  • 35 gramy soku z cytryny
  • 1 łyżeczki soli
  • 15-20 gałązek świeżej kolendry (tylko liście)
  • 10-70 gramy marynowanego sosu chili chipotle (dopasować do smaku na pikantność)
  • 1 szczypty szczypta mielonego pieprzu

Montowanie

  • 5-8 gałązek świeżej kolendry (tylko liście), posiekanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Quesadillas z kurczaka Chipotle
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzeszki, posiekać 8 s/obr. 7 . Wyjmij miskę.
  2. Do szklanki włożyć cebulę, ząbek czosnku i masło. Posiekać 3 s/obr. 5 i podsmażyć 5 min/120°C/obr. 1 .
  3. Dodaj pierś z kurczaka, crème fraîche, sos barbecue, sos chipotle i sól. Program 10 min/90°C/obr. 1 i niszcz 4 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4 . Wyjmij do koszyka umieszczonego na misce, aby zebrać sos i ostudź.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Sos użyty do ugotowania kurczaka włożyć do naczynia miksującego, dodać zachowane pokruszone orzeszki ziemne i podgrzewać bez miarki 5 min/Varoma/obr. 3 . W międzyczasie na talerz wyłożyć 2-3 arkusze papieru kuchennego, na wierzch ułożyć plastry boczku i przykryć kolejnymi 2-3 arkuszami. Wstaw naczynie do kuchenki mikrofalowej i zaprogramuj 2 minuty na maksymalnej mocy (boczek musi być chrupiący). Wlej zawartość szklanki do miski i odstaw do podania. Umyj szkło.
  6. Do naczynia miksującego włożyć chrupiący boczek, zmielić 5 s/obr. 10.
  7. W misce wymieszać rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę i startą mozzarellę. Tortille pszenne przekroić na pół. Rozłóż 1-2 łyżki mieszanki na każdej ½ tortilli i zwiń w spiralny stożek. Ułóż szyszki na krawędzi patelni do pizzy w kółko, wąskim końcem do środka patelni, a gdy utworzy się warstwa pączka, posyp połową startego sera. Posyp kolejną warstwą rożków quesadilla i posyp resztę tartym serem.
  8. Piec przez ok. 2 godz. 15-20 minut w 180°C. W międzyczasie przygotuj pico de gallo i guacamole.
  9. dziób koguta
  10. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, paprykę, czosnek, cebulę, sok z limonki, sól i kolendrę, rozdrobnić 6 s/obr. 4 . Następnie posiekać 1 s/obr. 5 . Przełóż do miski i odłóż.
  11. Guacamole de chipotle
  12. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i rozdrobnić 10 s/obr. 5 . Wlać do miski i odstawić.
  13. Montowanie
  14. Wyjmij z piekarnika i posyp nić quesadilla boczkiem i posiekaną kolendrą. Umieść miskę z pico de gallo na środku nici. Podawaj od razu w towarzystwie guacamole i salsy.

Porady

Możesz przygotować nadzienie z sosem, chrupiącym boczkiem, pico de gallo i guacamole i przechowywać w lodówce. Zaledwie 30 minut wcześniej rozgrzej piekarnik (180ºC), w międzyczasie napełnij tortille i upiecz.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tortilla quesadilla z kurczaka Chipotle

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy