thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 08/11/12
zmieniono dnia: 26/08/15

Składniki

  • 1 cebula
  • 250 gramów ryżu arborio, lub inny gatunek do risotto
  • 100 gramów białego wina
  • 250 gramów wywaru warzywnego
  • 400 gramów przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory w kawalkach, ( obrane ze skórki)
  • 1 papryka czerwona
  • 200 gramów kiełbasy chorizo
  • 150 gramów boczek, wędzony
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • szczypt soli i pieprzu, do smaku wedle uznania
  • siekana pietruszka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Paprykę przekroić i pozbawić gniazda nasiennego, włożyć do naczynia miksującego  3s/ obr. 4 , nastepnie przełożyć do innego naczynia.

  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki i rozdrobnić 4s/obr. 5 Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3. Dodać oliwę , boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie poł plasterki, dusić 7 min./Varoma/ obr. 1

  4. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną paprykę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodać bulion i wino oraz wsypać ryż, gotować 25 min. /100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.

Porady

Gotować do momentu, aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki, w razie potrzeby można dodać wody. Na koniec wrzucić posiekaną nać pietruszki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Risotto z chorizo

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 3, 2020 at 18:53

    Zamiast kiełbasy dodałam kawałki kurczaka upieczonego wcześniej, nie dodałam wina
    gotowe danie posypałam suszoną pietruszką i tartym serem.
    Danie wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało tmrc_emoticons.)

  • listopada 9, 2012 at 03:13

     

    Chorizo dość pikantne, więc raczej  już nie doprawiam - bez dodatku pieprzu zajada nawet mój 1,5 roczny synek tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • listopada 9, 2012 at 01:51

    Hiszpanskie Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: