Składniki
Kasza jaglana
- 800 ml wody
- 400 ml kaszy jaglanej
Masa makowa
- 8 suszonych moreli (ekologicznych)
- 100 g maku
- 50 g pestek słonecznika
- 5 jabłek
- garść rodzynek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy przed gotowaniem. W chłodne dni wskazane jest jej wcześniejsze uprażenie. Kaszę gotujemy około 20 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Mak, suszone morele i pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem. Następnie obieramy i kroimy jabłka na części. Jabłka, mak, morele i pestki słonecznika miksujemy w Thermomixie na najwyższych obrotach na gładką masę, jednocześnie podgrzewając ją do 100 stopni. Gdy masa makowa zacznie wrzeć, wyłączamy Thermomix. Wykładamy masę na kaszę jaglaną w miseczkach i dodajemy rodzynki. Całość dokładnie mieszamy przed podaniem.
Kasza jaglana
Masa makowa
Porady
Jest to zdecydowanie nasze ulubione śniadanie. Nie znam osoby, której by nie smakowało. Zapewni Wam dużo energii i sporą dawkę łatwo przyswajalnego wapnia. Ponadto kasze jaglana powinna zagościć na stałe w jadłospisie. My jemy ją codziennie. Jest zasadotwórcza, zawiera zbawienną dla stawów krzemionkę. Ma działanie antywirusowe – stąd też dietę monojaglaną zaleca się przy praktycznie każdej infekcji.
Przepis pochodzi z naszego blogu – www.ku-zdrowiu.pl.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OK
Lubimy wszystkie składniki tej potrawy z osobna, ale połączenie ich w tym przepisie jest nieporozumieniem. Dla nas jest to potrawa tak niejadalna, że z tego powodu postanowiłem przestrzec potencjalnych nasladowców, ze wkraczają w obszar wysokiego ryzyka.
P.S. Proszę nie przyjmować tego komentarza osobiście - pewnie mam różny gust kulinarny.
Bardzo smaczny deser. Pozdrawiam
Pewnie! Przez żołądek do serca
Super przepis Dziękuję za dodatkowe komentarze szczególnie na temat maku i sezamu, mój mąż jest "fanem" kaszy jaglanej zrobię mu niespodziankę wykorzystując przepis Pozdrawiam
Bardzo się cieszymy. Jak dzieciaczki nie są uczulone na sezam to możesz zamiast maku użyć tego składnika (tylko w znacznie mniejszej ilości np. 1/4 szklanki) . On też zawiera bardzo dużo wapnia. Taka wersja kaszy również doskonale smakuje. Wybieraj ten niełuskany - jest bardziej wartościowy. My zakochaliśmy się ostatnio w czernym sezamie. Można go dostać w sklepach ekologicznych.
Kaszę jaglaną w naszej rodzinie też jemy często, ale nigdy jeszcze w takiej MAKOWEJ odsłonie Dzięki za podzielenie się przepisem, napewno spróbuję, bo mak zawiera dużo wapnia i zawsze się zastanawiam czy moje dzieci jedzą je odpowiednio...
pozdrawiam
Pozdrawiam
Agata