thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 11/08/14
zmieniono dnia: 11/08/14

Składniki

Kasza jaglana

  • 800 ml wody
  • 400 ml kaszy jaglanej

Masa makowa

  • 8 suszonych moreli (ekologicznych)
  • 100 g maku
  • 50 g pestek słonecznika
  • 5 jabłek
  • garść rodzynek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kasza jaglana
  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy przed gotowaniem. W chłodne dni wskazane jest jej wcześniejsze uprażenie. Kaszę gotujemy około 20 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody.

  2. Masa makowa
  3. Mak, suszone morele i pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem. Następnie obieramy i kroimy jabłka na części. Jabłka, mak, morele i pestki słonecznika miksujemy w Thermomixie na najwyższych obrotach na gładką masę, jednocześnie podgrzewając ją do 100 stopni. Gdy masa makowa zacznie wrzeć, wyłączamy Thermomix. Wykładamy masę na kaszę jaglaną w miseczkach i dodajemy rodzynki. Całość dokładnie mieszamy przed podaniem.

Porady

Jest to zdecydowanie nasze ulubione śniadanie. Nie znam osoby, której by nie smakowało. Zapewni Wam dużo energii i sporą dawkę łatwo przyswajalnego wapnia. Ponadto kasze jaglana powinna zagościć na stałe w jadłospisie. My jemy ją codziennie. Jest zasadotwórcza, zawiera zbawienną dla stawów krzemionkę. Ma działanie antywirusowe – stąd też dietę monojaglaną zaleca się przy praktycznie każdej infekcji.

Przepis pochodzi z naszego blogu – www.ku-zdrowiu.pl.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kasza jaglana z makiem i bakaliami

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 13, 2016 at 09:07
    3.0

    OK

  • marca 9, 2015 at 10:15
    1.0

    Lubimy wszystkie składniki tej potrawy z osobna, ale połączenie ich w tym przepisie jest nieporozumieniem. Dla nas jest to potrawa tak niejadalna, że z tego powodu postanowiłem przestrzec potencjalnych nasladowców, ze wkraczają w obszar wysokiego ryzyka.

    P.S. Proszę nie przyjmować tego komentarza osobiście - pewnie mam różny gust kulinarny.

  • października 25, 2014 at 20:25
    5.0

    Bardzo smaczny deser. Pozdrawiam

  • sierpnia 12, 2014 at 11:01

    Pewnie! Przez żołądek do serca tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 12, 2014 at 10:46
    5.0

    Super przepis tmrc_emoticons.) Dziękuję za dodatkowe komentarze szczególnie na temat maku i sezamu, mój mąż jest "fanem" kaszy jaglanej zrobię mu niespodziankę wykorzystując przepis tmrc_emoticons.;) Big Smile Pozdrawiam Love

  • sierpnia 12, 2014 at 10:27

    Bardzo się cieszymy. Jak dzieciaczki nie są uczulone na sezam to możesz zamiast maku użyć tego składnika (tylko w znacznie mniejszej ilości np. 1/4 szklanki) . On też zawiera bardzo dużo wapnia. Taka wersja kaszy również doskonale smakuje. Wybieraj ten niełuskany - jest bardziej wartościowy. My zakochaliśmy się ostatnio w czernym sezamie. Można go dostać w sklepach ekologicznych.

  • sierpnia 12, 2014 at 10:08
    5.0

    Kaszę jaglaną w naszej rodzinie też jemy często, ale nigdy jeszcze w takiej MAKOWEJ odsłonie tmrc_emoticons.) Dzięki za podzielenie się przepisem, napewno spróbuję, bo mak zawiera dużo wapnia i zawsze się zastanawiam czy moje dzieci jedzą je odpowiednio... 

    pozdrawiam 

    Pozdrawiam


    Agata