Składniki
masę jajeczną
- 6 jajek
- 3 łyżki mleka
- 4-5 łyżek parmezanu, tartego lub grana padano albo innego twardego sera
- sól i pieprz do smaku
- ulubione zioła - bazylia, oregano lub inne według uznania
dodatek do masy jajecznej
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 4 łyżki groszek konserwowy
- 3-4 plastry salami lub szynki
- 650 gramów wody do gotowania na parze
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Frittata to danie jajeczne bardzo podobne do omletu lub quiche. Do frittaty można dodać w zasadzie wszystko co się lubi: wszelkie warzywa, wędliny, mięso, ryby. Każda wersja może być równie smaczna – wszystko zależy od naszych upodobań. Pyszna jest z brokułami, groszkiem, cukinią itd. Trzeba jednak pamiętać, aby brokuły czy groszek były ugotowane, cukinia podsmażona, mięso ugotowane albo upieczone, bo czas przygotowania samej frittaty jest krótki. Tutaj zamieszczam wersję nie skomplikowaną - czyli bez konieczności wcześniejszego gotowania dodatków.
Składniki na masę jajeczna umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
W naczyniu miksującym umieścić 650 gramów wody. Na pokrywie termomixa ustawić przystawkę Varoma. Ustaw Thermomix na 15-20 min./ Varoma / obr. 2.Po ok 15 minutach sprawdzić czy frittata jest gotowa i odpowiednio ścięta. Czas przygotowania zależy od składników użytych do przygotowania i ich ilości. Trudno podać to precyzyjnie bo wariantów potrawy może być wiele - czas parowania należy wydłużyć jeśli potrzeba do momentu ,aż cała masa jajeczna będzie dobrze ścięta.
wyłożenie Varomy papierem
masa jajeczna
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszła pulchniutka, przepyszna. Robiłam z szynką, czerwoną papryką i oliwkami. Mój mąż powiedział tylko "Petarda!"
Pyszne i urozmaicone śniadanie. Robiłam już wiele razy z róznymi dodatkami, a z pieczarka zawsze
Pyszne i pożywne śniadanie. Na pewno będzie w ulubionych... zrobiłam z papryką, kiełbasą i szczypiorkiem. Mega przepis dziękuję
Pyszne. Jako wędlinę użyłem 10 plasterków kiełbaski. Z zieleniny dałem garść świeżego szpinaku, dodałem cieciorkę zamiast zielonego groszku. Nie bawiłem się w krojenie - paprykę i plastry kiełbaski mix 2s/6obr , i wszystko dalej do garnka - wymieszałem i jako całość wylałem na varomę.
Jak znajdę czas to napiszę krok po kroku swoją wersję i dodam sobie do ulubionych.
Polecam.
Pycha, dałam paprykę, pomidory i szynkę.
mąż zachwycony, dla nie ok. zrobiłam z makaronem
Polecam 😀 zrobiłam z szynką i czerwoną papryką. Wyszło pycha.
Będę próbować z różnymi dodatkami.
Trafia do ulibionych
Bardzo smaczne i syte sniadanie polecam
Fritatta przepyszna. Parowała się 20min ale wyszła idealna. Zapisujemy