thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 35min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Warstwa biała

  • 90 gramów orzech nerkowca, surowy, namoczone przez 1h
  • 120 gramów zimnej wody przegotowanej
  • 1 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżki soku z cytryn
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 krople ekstraktu z wanilii, naturalnego

Ciemna warstwa

  • 15 gramów kakao naturalne, niesłodzone, plus do posypania
  • 30 gramów mąki owsianej, bezglutenowej
  • 30 gramów orzech nerkowca, surowy, namoczonych przez 5min
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 120 gramów zimnej wody, przegotowanej
  • 3 łyżki ksylitolu, lub innego słodzidła
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczki rumu, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wegańskie Tiramisu
  1. Ciasto składa się z dwóch warstw

    Składniki na białą warstwę umieszczamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i blendujemy 1min/obr 10. Czekamy około 2 min i blendujemy ponownie 30s/ obr 10.


    Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.



    Składniki na warstwę kawową wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i blendujemy 1min/obr10. Czekamy 2 min i blendujemy ponownie 30s/obr 10.

    Przekładamy na dno małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 30min.



    Po tym czasie białą warstwę przekładamy do foremki na warstwę kawową i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 2h.

Porady

Jeśli używasz słodzidła w postaci syropu (np klonowego)zmniejsz odpowiednio ilość wody.

Można ten przepis wykonać używając tofu zamiast orzechów jeśli masz alergie. (Nie dodajemy wtedy wody)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wegańskie Tiramisu

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?