![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/dcj9b1ce-a1c53-986732-f60be-kg53j1yz/0bf82ba4-7828-4f5d-8895-3c54b6d6d6dd/main/weganskie-tiramisu.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/dcj9b1ce-a1c53-986732-f60be-kg53j1yz/fffe25ba-fc75-49b7-b7ce-3f35a1eef437/main/weganskie-tiramisu.jpg)
- TM 5
Składniki
Warstwa biała
- 90 gramów orzech nerkowca, surowy, namoczone przez 1h
- 120 gramów zimnej wody przegotowanej
- 1 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżki soku z cytryn
- 1 szczypty soli morskiej
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 krople ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ciemna warstwa
- 15 gramów kakao naturalne, niesłodzone, plus do posypania
- 30 gramów mąki owsianej, bezglutenowej
- 30 gramów orzech nerkowca, surowy, namoczonych przez 5min
- 1 szczypty soli morskiej
- 120 gramów zimnej wody, przegotowanej
- 3 łyżki ksylitolu, lub innego słodzidła
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczki rumu, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto składa się z dwóch warstw
Składniki na białą warstwę umieszczamy w"Blokada naczynia miksującego" i blendujemy 1min/obr 10. Czekamy około 2 min i blendujemy ponownie 30s/ obr 10.
Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Składniki na warstwę kawową wkładamy do"Blokada naczynia miksującego" i blendujemy 1min/obr10. Czekamy 2 min i blendujemy ponownie 30s/obr 10.
Przekładamy na dno małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 30min.
Po tym czasie białą warstwę przekładamy do foremki na warstwę kawową i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 2h.
Wegańskie Tiramisu
Porady
Jeśli używasz słodzidła w postaci syropu (np klonowego)zmniejsz odpowiednio ilość wody.
Można ten przepis wykonać używając tofu zamiast orzechów jeśli masz alergie. (Nie dodajemy wtedy wody)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?