thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Keks

  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 255 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml rumu, (można zastąpić wodą)
  • 300 g mieszanki keksowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Keks
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180C.
    Formę (dł. 30 cm) wyłożyć papierem
    do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka,
    oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego
    naczynia miksującego wlać białka, dodać
    sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek.
    Pianę przełożyć do dużej miski, odstawić.
    Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć
    żółtka, dodać cukier i cukier ze skórką
    pomarańczową, ubijać 2 min/obr. 3.
    Dodać masło, 250 g mąki,
    proszek do pieczenia i rum (lub wodę), wymieszać
    15 s/obr.
  4. Ciasto przełożyć do miski
    z białkami, delikatnie wymieszać
    kopystką, następnie dodać mieszankę keksową i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do
    przygotowanej wcześniej formy.
  5. Piec 50 min (180C) lub do momentu, aż
    drewniany patyczek wbity w ciasto
    będzie suchy. Upieczony keks zostawić w
    foremce do lekkiego przestudzenia (ok
    15 min), następnie wyjąć i pozostawić do
    całkowitego wystudzenia (ok. 60 min).

Porady

Można również zrobić lukier:

Do czystego i suchego naczynia
miksującego wsypać cukier, zmielić
10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego.
Dodać sok z cytryny. Podgrzewać
2 min/50C/obr. 2. Keks posmarować
lukrem i udekorować posypką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Keks

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?