- TM 31
Składniki
- 2 opakowania biszkoptów okrągłych
- 1 puszka mandarynek
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 litra śmietany 30%
- 0,5 kg serków homogenizowanych
- 4-5 Mandarynek, świeżych,obranych
- 2 kostki czekolady deserowej
- 2 kostki czekolady białej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mandarynki z puszki osączyć z syropu, syrop pozostawić (nie wylewac!) Przygotować tortownicę-spód wyłożyć papierem do ciasta, i rozłożyć pierwszą warstwę biszkoptów
2. Założyć motylek, wlać do naczynia śmietanę i ubijać 1min/3-4obr. Ubitą śmietanę przełożyć do innego naczynia(np. miseczki) Zdjąć motylek
3. Do naczynia włożyć serki homogenizowane. W szklance namoczyć żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody, dodać 4 łyżki syropu z mandarynek i rozpuścić. Rozpuszczoną żelatynę zmiksować z serkami ok 30sek/obr.3
4. Do serków dodać ubitą śmietanę i przy pomocy kopystki wymieszać 30 sek/obr.3. Zebrać jeszcze masę z pokrywy i recznie kopystką wymieszać całość.
5. Połowę masy serowej przelać do przygotowanej tortownicy, rozłożyć mandarynki i lekko je powciskać. Na mandarynki rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na koniec wylać pozostałą część masy serowej. Wierzch wygładzić i lekko potrząsną tortownicą-żeby masa serowa dotarła wokół wszystkich biszkoptów.
6. Świeże mandarynki pokroić w krążki i udekorować tort. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i udekorować wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki.
Porady
Moje porady
- proponuję wszystkie skladniki i tortownicę przygotować zanim zaczniemy robić ciasto, to bardzo ułatwia przygotowanie tortu, gdyż robi się je naprawde szybko
- polecam też używać biszkopty zwykłe malutkie-wówczas spód tortownicy jest lepiej i pełniej wyłożony (ja najczęściej używam zwykłych firmy Aro-są maleńkie, tanie i sprawdzone  
-tort można też udekorować kawą, a poza sezonem na świeże mandarynki-wierzch także mandarynkami z puszki(wówczas należy kupić dwie puszki i najładniejsze mandarynki pozostawić do dekoracji)
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, dlatego polecam robić je wieczorem, wtedy pozostawione na noc w lodówce nie kusi i biszkopty świetnie przechodzą masą serową i nie są suche
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
tak, tort jest bez cukru, przez to, że masa serowa jest z serków homogenizowanych, które same w sobie sa słodkie, ja już więcej cukru nie dodaje
czy ten tort jest bez cukru?
Are you sure to delete this comment ?