thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • 1 puszka mandarynek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 0,5 kg serków homogenizowanych
  • 4-5 Mandarynek, świeżych,obranych
  • 2 kostki czekolady deserowej
  • 2 kostki czekolady białej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Mandarynki z puszki osączyć z syropu, syrop pozostawić (nie wylewac!)   Przygotować tortownicę-spód wyłożyć papierem do ciasta, i rozłożyć pierwszą warstwę biszkoptów


    2. Założyć motylek, wlać do naczynia śmietanę i ubijać 1min/3-4obr. Ubitą śmietanę przełożyć do innego naczynia(np. miseczki) Zdjąć motylek


    3. Do naczynia włożyć serki homogenizowane.    W szklance namoczyć żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody, dodać 4 łyżki syropu z mandarynek i rozpuścić.  Rozpuszczoną żelatynę zmiksować z serkami ok 30sek/obr.3


    4. Do serków dodać ubitą śmietanę i przy pomocy kopystki wymieszać 30 sek/obr.3.  Zebrać jeszcze masę z pokrywy i recznie kopystką wymieszać całość.


    5. Połowę masy serowej przelać do przygotowanej tortownicy, rozłożyć mandarynki i lekko je powciskać. Na mandarynki rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na koniec wylać pozostałą część masy serowej. Wierzch wygładzić i lekko potrząsną tortownicą-żeby masa serowa dotarła wokół wszystkich biszkoptów.


    6. Świeże mandarynki pokroić w krążki i udekorować tort. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i udekorować wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki. 

Porady

Moje porady tmrc_emoticons.)


- proponuję wszystkie skladniki i tortownicę przygotować zanim zaczniemy robić ciasto, to bardzo ułatwia przygotowanie tortu, gdyż robi się je naprawde szybko


- polecam też używać biszkopty zwykłe malutkie-wówczas spód tortownicy jest lepiej i pełniej wyłożony (ja najczęściej używam zwykłych firmy Aro-są maleńkie, tanie i sprawdzone tmrc_emoticons.;)  tmrc_emoticons.;)


-tort można też udekorować kawą, a poza sezonem na świeże mandarynki-wierzch także mandarynkami z puszki(wówczas należy kupić dwie puszki i najładniejsze mandarynki pozostawić do dekoracji)


Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, dlatego polecam robić je wieczorem, wtedy pozostawione na noc w lodówce nie kusi tmrc_emoticons.) i biszkopty świetnie przechodzą masą serową i nie są suche


 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort serowo-mandarynkowy

Wydrukuj:

Komentarze