thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/04/13
zmieniono dnia: 29/05/13

Składniki

Masa 1

  • 280 g sucharów
  • 400 g nutella

Masa 2

  • 600 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 500 g śmietany 36%
  • 5 łyżek żelatyny
  • 125 g gorącej wody

Galaretka

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 g wiśni z kompotu
  • 1 litra słodkiego , czerwonego wina

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. Suchary mielimy w Tm 10s obr.10. Dodajemy nutellę i mieszamy 30s obr.5. Powstałą masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy , aby ostygła. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę około 2 min obr.4. Gdy śmietana zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane cały czas mieszając 30s obr.2 (można dodać cukru pudru do smaku - masa nie powinna być za słodka). Na koniec powoli wlewamy chłodną żelatynę 30s obr.2. Tak przygotowaną masę wylewamy na masę z nutelli i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

  3.  Gotujemy litr wina w garnku. Po zagotowaniu wsypujemy powoli 2 galaretki  cały czas dokładnie mieszając, aby galaretki dobrze się rozpuściły  (nie gotujemy). Tak powstałą galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Wypestkowane wiśnie wysypujemy na masę i zalewamy tężejącą galaretką.

Porady

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce min 5 godzin przed podaniem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Malaga

Wydrukuj:

Komentarze