- TM 31
Składniki
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml ciepłej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Żelatynę rozpuszczemyw w wodzie. Po rozpuszczeniu dodajemy glukozę.
2. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier puder, ustawiamy 2min/"Ciasto" i stopniowo dodajemy żalatynę z glukozą. (Masa musi dać się wałkować.) Na końcu dodajemy barwniki spożywcze.
3. Masę wkładamy między papier do pieczenia, wałkujemy i nakładamy na tort.
Uwaga!
Tort musi być na zewnątrz posmarowany cienką warstwą tej masy którą jest przełożony, dzięki temy lukier się przyklei i będzie ładnie wyglądało po pokrojeniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy glukoza ma być płynna czy sypka ? Pozdrawiam
źle nie jest, ale bardzo dobrze tez nie
Czy masę należy potem jeszcze wyrabiać rękoma? jesli tak to jak długo?
zrobiłam według przepisu i masa mi sie nie ugniotła, cały czas była sypka, co moze byc nie tak?
i polecam tort posmarować masą maślaną... masy śmietanowe się nie sprawdzają... gdy śmietana puści wodę, zacznie rozpuszczać lukier... ja robię masę maślaną w TM...
hmm kiedyś czytałam, ż do lukru niezbędny jest tłuszcz... i ja na codzień dodaję masła- na tę ilość glukozy i wody daję 2 łyżeczki, a żelatyny 3 łyżeczki... ciekawe, czy masło jest konieczne... może wypróbuję...
Robiłam wg Twojego przepisu, masa wyszła rewelacyjna! minął tydzień,a resztka masy pozostawiona w pojemniku plastikowym dalej jest miękka! Polecam
Wczoraj z koleżanką robiłyśmy lukier plastyczny, ale trochę zmodyfikowany najpierw żelatynę z glukozą zalałyśmy wodą, ale niekoniecznie ciepłą w thermomixie. Poczekałyśmy,aż ona stężeje i następnie podgrzewałyśmy w temp. 37st /obr2 i w trakcie mieszania dodałyśmy 3 łyżeczki planty to się razem ładnie rozpuściło. Póżniej trzeba odczekać aż przestygnie i wsypywać stopniowo cukier puder przy włączonym interwale wyrabianie. Koleżanka była bardzo zachwycona bo ona nie ma thermomixu i tak naprawdę wyrabianie tej masy zajmuje jej 2godz. a nie 30min.czasu całkowitego. Ja też zacznę tak ozdabiać torty. A ten tu powyżej na zdjęciu jest naprawdę artystyczny . Dziękuję za ten przepis , bo naprawdę nam pomógł.
Pozdrawiam!
Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda.
Wedlug mnie to wszystko jest ok - do lukru nawet zwyklego daje siè malo plynu bo inaczej wyjdzie przezroczysty,ale to tylko moja sugestia.
tort na obrazku jest robiony własnoręcznie przeze mnie i cukru zdecydowanie jest odpowiednia ilość. Dodając płyn do cukru należy kontrolować konsystencję lukru, lukier musi dać się rozwałkować. pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?