thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Żelatynę rozpuszczemyw w wodzie. Po rozpuszczeniu dodajemy glukozę.

    2. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier puder, ustawiamy 2min/Ciasto"Ciasto" i stopniowo dodajemy żalatynę z glukozą. (Masa musi dać się wałkować.) Na końcu dodajemy barwniki spożywcze.

    3. Masę wkładamy między papier do pieczenia, wałkujemy i nakładamy na tort.

    Uwaga!

    Tort musi być na zewnątrz posmarowany cienką warstwą tej masy którą jest przełożony, dzięki temy lukier się przyklei i będzie ładnie wyglądało po pokrojeniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lukier plastyczny

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 16, 2017 at 14:39

    Czy glukoza ma być płynna czy sypka ? Pozdrawiam

  • sierpnia 29, 2016 at 22:24
    3.0

    źle nie jest, ale bardzo dobrze tez nie

  • listopada 6, 2015 at 14:58

    Czy masę należy potem jeszcze wyrabiać rękoma? jesli tak to jak długo? 

  • sierpnia 24, 2015 at 09:12

    zrobiłam według przepisu i masa mi sie nie ugniotła, cały czas była sypka, co moze byc nie tak?

  • stycznia 16, 2015 at 22:53

    i polecam tort posmarować masą maślaną... masy śmietanowe się nie sprawdzają... gdy śmietana puści wodę, zacznie rozpuszczać lukier... ja robię masę maślaną w TM...

  • stycznia 16, 2015 at 22:45

    hmm kiedyś czytałam, ż do lukru niezbędny jest tłuszcz... i ja na codzień dodaję masła- na tę ilość glukozy i wody daję 2 łyżeczki, a żelatyny 3 łyżeczki... ciekawe, czy masło jest konieczne... może wypróbuję...

  • października 6, 2014 at 16:49

    Robiłam wg Twojego przepisu, masa wyszła rewelacyjna! minął tydzień,a resztka masy pozostawiona w pojemniku plastikowym dalej jest miękka! Polecam

  • lutego 15, 2013 at 11:10

    Wczoraj z koleżanką robiłyśmy lukier plastyczny, ale trochę zmodyfikowany najpierw  żelatynę  z glukozą  zalałyśmy wodą, ale niekoniecznie ciepłą  w thermomixie. Poczekałyśmy,aż ona stężeje i następnie podgrzewałyśmy w temp. 37st /obr2 i w trakcie mieszania dodałyśmy 3 łyżeczki planty to się razem ładnie rozpuściło. Póżniej trzeba odczekać aż przestygnie i wsypywać stopniowo cukier puder przy włączonym interwale wyrabianie. Koleżanka była bardzo zachwycona bo ona nie ma thermomixu tmrc_emoticons.~ i tak naprawdę wyrabianie tej masy zajmuje jej 2godz. a nie  30min.czasu całkowitego. Ja też zacznę tak ozdabiać torty. A ten tu powyżej  na zdjęciu jest naprawdę artystyczny tmrc_emoticons.) . Dziękuję za ten przepis , bo naprawdę nam pomógł. tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam!

    Uwierz w to, kiedyś napewno ci się udatmrc_emoticons.).

  • grudnia 8, 2010 at 17:11
    5.0

    tmrc_emoticons.8) Wedlug mnie to wszystko jest ok - do lukru nawet zwyklego daje siè malo plynu bo inaczej wyjdzie przezroczysty,ale to tylko moja sugestia.

  • grudnia 8, 2010 at 16:57

    tort na obrazku jest robiony własnoręcznie przeze mnie i cukru zdecydowanie jest odpowiednia ilość. Dodając płyn do cukru należy kontrolować konsystencję lukru, lukier musi dać się rozwałkować. pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

Are you sure to delete this comment ?