thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 40min
porcja/porcje/porcji
1600 g
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 12/20/18
zmieniono dnia: 07/14/22

Składniki

Ciasto "Kaszak"

  • 300 gramów kasza manna
  • 400 gramów cukier biały
  • 90 gramów kakao naturalne, niesłodzone
  • 0,4 litra mleko 3,2%
  • 375 gramów margaryny
  • 200 gramów herbatników

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie masy
  1. Odmierz i wymieszaj ze sobą kaszę, cukier oraz kakao przy pomocy motylka.
  2. Do proszku dodaj całe mleko i mieszaj wszystko przez 1-2min na obrotach 1.0 do uzyskania jednolitej masy.
  3. Podgrzewaj masę w temperaturze 98°C mieszając z użyciem motylka na obrotach 0.5 do momentu delikatnego rozgotowania się kaszy czyli 15-20min. Podczas gotowania nie zatykaj otworu w pokrywie miksera, aby para mogła ulatywać.
  4. Dodaj dodaj całą margarynę do masy i mieszaj już bez podgrzewania jeszcze przez około 10min do całkowitego rozpuszczenia i wniknięcia margaryny.
  5. Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" Gdy w masie nie będzie można dostrzec widocznych śladów margaryny to znak, że jest ona gotowa.
  6. Wylewanie masy
  7. Wyłóż dokładnie herbatnikami dno dowolnie wybranej formy do ciasta.
  8. Ostrożnie wylej mniej więcej połowę lekko wystudzonej masy na dno wyłożone herbatnikami, uważając by nie rozjechały się na boki.
  9. Wyrównaj powierzchnię masy w formie i ułóż na niej kolejną warstwę herbatników.
  10. Wlej do formy pozostałą część masy i ponownie ułóż na jej powierzni herbatniki.
  11. Odstajanie ciasta
  12. Wstaw formę z ciastem do lodówki na przynajmniej 6 godzin aby stężało.

Porady

Należy dokładnie odmierzać ilość składników dodawanych do masy, gdyż przykładowo zbyt mała ilość mleka stwarza ryzyko przypalenia naczynia.
W przypadku tego przepisu zaleca się unikać masła, gdyż po roztopieniu nie tężeje ono dostatecznie tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?