thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25h 0min
Czas całkowity
35h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Szybki puszysty omlet na słodko

  • 3 jajka, Białka oddzielamy od żółtek
  • 45 gramy cukru
  • 30 gramy mąka tortowa, zwykła przenna
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek, do suchego czystego naczynia włożyć motylek, wlać same białka.
  2. Miksować białka na sztywną pianę. 4 min/obr. 3 W razie potrzeby przedłużyć czas ubijania.
  3. Ubite na sztywno białko przełożyć do osobnego naczynia.
  4. Do naczynia z motylkiem włożyć żółtka jajek.
  5. Dodać 45 gram cukru
  6. Miksować żółtka z cukrem na puszystą masę.3 min/obr. 3
  7. Wyjąć motylek. Dodać 30 gram mąki pszennej oraz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  8. Miksować ciasto na gładką masę.1 min/obr. 4
  9. Masę z żółtek cukru i mąki przełożyć do naczynia z ubitym białkiem. Delikatnie wymieszać.
  10. Od razu smażyć - rozgrzać patelnie, dodać łyżeczkę margaryny do pieczenia, po jej roztopieniu przełożyć masę na patelnie i wygładzić. Przykryć pokrywką. Smażyć na wolnym ogniu lub 1/3 mocy grzewczej do uzyskania złotego koloru, następnie omleta delikatnie przewrócić i smażyć na drugiej stronie aż uzyska złoty kolor. W trakcie smażenia omlet powinien nieco urosnąć.
  11. Po usmażeniu niezwłocznie omleta przełożyć na talerz. Na talerzu omlet stygnąć nieco zmaleje.
  12. Omleta podawać bez dodatków na sucho, lub z ulubionym dżemem, sosem do deserów, nutellą lub polany syropem owocowy. Można również dodać owoce. UWAGA - omlet jest słodki, przed dodaniem innych dodatków warto go spróbować i ocenić ilość słodkich dodatków.

Porady

Omlet jest szybki i prosty w przygotowaniu. Należy też zadbać o sprawne przygotowanie masy z żółtek aby szybko dodać ją do ubitych białek, gdyż po dłuższej chwili zmieniają się na płynne. Omlet jest słodki i bardzo dobrze smakuje sam na sucho lub z dodatkami - ale należy go spróbować przed dodaniem innych słodkich składników.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybki puszysty omlet na słodko

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?