- TM 5
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 20 g kakao
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g Miodu wielokwiatowego
- 250 g Bakalie (po 50g rodzynek, sliwek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów)150
- 150 g mleka 3,2 %
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przepis pochodzi z Thermomix 20 lat w Polsce
do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić Turbo/0.5 s/6-8 razy. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać miód, masło i kakao, gotować 5min/100 stopni/obr.2
dodać wcześniej rozdrobnione bakalie i płatki owsiane, podgrzać 4min/98 st/obr.2
zawartość naczynia miksującego przełożyć na blat na 20 minut do ostudzenia. Po tym czasie masę podzielić na 2 części, z każdej uformować wałek o srednicy 3 cm o długosci 30 cm, wałek spłaszczyć, odstawić do lodówki na ok 2 godziny. Przed podaniem pokroić na 1,5 cm plastry.
Porady
Ja zostawiłam na dłuższy czas niż 20 minut do ostygnięcia, bo było w środku jeszcze gorące.
Wyłożyłam do pojemnika grubszą warstwę, wyrównałam i przed podaniem pokroiłam na części
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzień dobry! Uwielbiam batony i niestety widać to na mojej wadze. Chciałabym podpytać o jakieś fit przepisy na batony proteinowe takie jak NuviaGo ( https://nuviago.pl ), czyli mała ilość cukru i spora ilość białka. Próbowałam upiec coś po swojemu, ale walory smakowe były mocno średnie (batony były ok, ale nie były słodkie, a na tym mi zależy). Jestem w trakcie redukcji, więc liczę kalorie... a moje uzależnienie od słodyczy nie pomaga, niestety. Będę wdzięczna za podesłanie przepisów .
Przepyszny baton,zamieniłam tylko masło na olej kokosowy,dziękuje za przepis
Pycha.
Jak długo mogę to przechowywać?
WIEM CO MOJE DZIECI JEDZĄ.REWELACJA
Bardzo rozdrobniony baton, a w temperaturze pokojowej miękki i brudzący ręce. Nie mój typ.
Moj baton stanal na wysokosci zadania, perfekcyjnie twardy -idealny do krojenia. Zrobil furrore wsrod moich australijskich kolegow w pracy. Juz mnie poprosili zebym w przyszlym tygodniu zrobila kolejny
pyszne i sycące! Bardzo fajny przepis.
udał się mój pierwszy baton, polecam
Bardzo ciekawa propozycja. Same zdrowe składniki. Zamieniłam masło na olej kokosowy, nie miałam śliwek i dodałam żurawinę oraz owoce goji. Baton obecnie leży w lodówce. Z niecierpliwoscią czekam na efekt końcowy )