Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
18
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 05/02/16
zmieniono dnia: 31/08/17
Składniki
- 4 banany
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki SODY
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10-12 daktyli suszonych bez pestek
- 175 gramów mąki bezglutenowej
- 150 gramów masła
- 1 łyżeczki Kakao do wypieków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Daktyle siekamy w "Blokada naczynia miksującego" na drobne kawałki
dodajemy masło i ustawiamy temp 40 stopni, obroty 1 i roztapiamy je
potem dodajemy jajka i banany i mieszamy na obrotach 5-6 Na gładką masę
dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy ponownie.
ciasto wlewamy do foremek muffinkowych do połowy wysokości
pieczemy ok 25-30 minut w 180 st, do tzw suchego patyczka.
smacznego
Porady
Przepis pasuje też do TM31
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 1 osoby
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Prezent
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Starter
Dodatek
Deser
Śniadanie
Drugie śniadanie
Podwieczorek
Kolacja
Kolacja
Przekąska
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez glutenu
Bez laktozy
Potrawa z jajek (suflet, omlet)
Praliny/słodycze
Ciastka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Angel Ica:Ile tej mąki kukurydzianej trzeba dać zamiast daktyli?
Bez daktyli też ok
Ominęłam daktyle, ponieważ moja rodzina ich nie lubi. Być może dlatego muffinki wyszły trochę mało słodkie (co nadrobiłam cukrem pudrem lub malinową konfiturą) i zdominowane przez bananowy smak. Ale ciasto wilgotne i naprawdę dobre. Dziękuję i pozdrawiam.
Przepis super robilam poierwszy raz,gdyz od niedawna jestem na bezglutenie,bede korzystac z tego przepisu.
Przepyszne!Dodałam jeszcze kawałki gorzkiej czekolady
Pyszne
Dziękuję
a gdzie jest napisane w tytule ze bezlmleczny,zreszta co za problem maslo zastapic olejem koko
Polecam!
To nie jest przepis bezmleczny, jeśli zawiera masło
Nie dawałem daktyli, mąkę użyłem kukurydzianą i trochę ryżowej, całość piekłem w muffinkownicy. Właśnie wcinam Pyszne!
Dziękuje