- TM 5
Składniki
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 130 g śmietany 30%
- 250 g mąki tortowej
- 100 g masła, Ewentualnie Kasia, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 pomarańcza, Duża, soczysta ze skórką, wyszorowaną i sparzoną, pokrojona na kawałki
- 3 jajka
- 250 g cukier
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, jajka i pomarańczę - mieszamy 3 min/37 st/ obr. 5
dodajemy masło i smietane - mieszamy 5s/ obr. 4
dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól - mieszamy 15s/ obr. 3
na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, wylewamy masę i wyglądamy ją
pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach, patyczkiem sprawdzamy - powinien być suchy, pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
posypujemy cukrem pudrem
mozemy też przed pieczeniem posypać wylaną masę cukrem zwykłym, uzyskamy dzięki temu chrupiącą "skórkę" na wierzchu ciasta.
przepis pochodzi z książki Kuchnia Śródziemnomorska
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam wczoraj. Po przeczytaniu wszystkich komentarzy nie dałam śmietany Bingo! Zero zakalca. Pyszny smak.
Czytając różne komentarze nie podjęłam się próby zrobienia zgodnie z przepisem. Zrobiłam tak: mniej cukru (200g), zamiast śmietany jogurt naturalny (70g), pomarańcza - dodałam pokrojoną skórkę i sam miąższ (bez błonek) żaden zakalec nie wyszedł
Niestety. Trzy podejścia i trzy razy zakalec. Czwartej próby nie będzie. Poddaję się
Zapach śliczny, ale niestety mega zakalec Podejrzewam, że już go nie zrobię więcej
No to pora spróbować je zrobić
Ciasto w smaku jest przepyszne, wilgotne, po prostu obłędne. Zapach cudowny. Znikneło w mig. Piekłam po raz pierwszy wg przepisu i wyszło bez zakalca. Polecam!
Bardzo dobre ciasto Wilgotne, smaczne i w sam raz do kawy [[wysiwyg_imageupload:2590:]]
[[wysiwyg_imageupload:2588:]]
Bardzo pyszny ja zamiast śmietany dodalam jogurt, a na sam koniec jak juz upiekłam zrobiłam serek masceapone z cukrem waniliowym i posypałam orzeszkami ziemnymi niesolonymi zmielonymi w tm
u mnie ciasto wyszło ładne,zakalca nie było ale ciasto zaliczam do przecietnych, jakoś tak mega mocno nie podbiło mojego serca :/
Mam ksiazke "kuchnia srodziemnomorska" i pisza, ze czas przygotowania to 5 min bo jak poczatkowo zobaczylam 50 to sie zniechecilam
Are you sure to delete this comment ?