- TM 5
Składniki
Ciasto
- 1 opakowania cukier waniliowy, lub wykonany w TM
- 100 g wody
- 300 g mąka pszenna
- 1 szczypta soli
- 150 g masła, ewentualnie margaryna np. Kasia
Nadzienie
- 800 g jabłek, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g cukru brązowego
- cynamon, ilość wg uznania w zależności jak mocno cynamonowe lubimy
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła, ewentualnie margaryny np Kasia
- 50 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 30s/obr. 4, mieszać kolejne 15s/"Obroty wsteczne" /obr. 2 aż ciasto odejdzie od noży.
Formę do tarty wykleić dokładnie ciastem, łącznie z bokami.
Odstawić na bok.
Kruszonka
wszystkie składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" , wymieszać 10-15 s/obr. 6
Nadzienie
jabłka, cukier i cynamon umieścić w "Blokada naczynia miksującego"
wymieszać na obr 3-3,5 (czas uzależniony od tego jak mocno chcemy mieć posiekane jabłka).
Powstałą masę wyłożyć na ciasto, wyrównać.
Na wierzch posypać kruszonkę.
Pieczenie ok 30-35 minut w 200 stopniach
Porady
Można dodać też np mielone orzechy laskowe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Generalnnie wyszła pyszna, tylko jedna uwaga - spód dobrze będzie podpiec albo nawet upiec i dopiero na niego kłaść można jabłka i kruszonkę, inaczej zrobi się zakalec na samej spodniej warstwie.
To jest ciasto jak na tartę także lepiej najpierw podpiec spód, następnie położyć rozkruszone biszkopty i jabłka (najlepiej boskopy lub renety bo mają mało wody) pyszna z lodami. Polecam
Wspaniała szarlotka
Czy ktoś może poradzić czemu z ciasta wyszedł mi totalny zakalec?
Rewelka! Zajadamy się z Mężem od wczoraj, ale chyba najlepiej smakuje na ciepło.
super przepis
szarlotka super, polecam
Może trzeba podpiec samo ciasto przed dodaniem jabłek
Niestety trzykrotnie ciasto podkładowe jest kompletnym zakalcem pomimo przestrzegania przepisu. Odradzam.
Robiłam dwa razy i ciasto wyszlo "zakalec" dlaczego? zrobilam wczoraj to ciasto i dzisiaj ciezko bylo je pokroić (tak twarde)
Are you sure to delete this comment ?