- TM 5
Składniki
Słoik suszonych pomidorów w oliwie
Ciasto:
- 50 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 300 g wody letniej
- 600 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto;
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
zamiast oleju można dodać oliwę ze słoika z pomidorami, ciasto będzie bardziej aromatyczne
pomidory z resztą oliwy wlewamy do thermomixa i siekamy ok 10 sekund na obrotach 4-5
Przygotowanie chleba:
5. Rozgrzać piektanik do 200 stopni C
6. Ciasto posmarować masą pomidorową i pokroić na pasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki.
7. Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Wskazówka:
Ja najpierw wyrabiam ciasto a potem siekam pomidory suszone z oliwą która została w słoiku, nie myje naczynia miksującego. Chleb mozna kroić lub rwać.Jego ciekawy wygląd i smak sprawi się na spodkaniu przy grillu lub przyjęciu. Uwielbiany przez moją rodzinę i przyjaciół zawsze robi wrażenie
smacznego
Sposób przygotowania:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
polecam
Super!
Robiłam wielokrotnie z mąki orkiszowej, ok 40 g masła klarowanego, do ciasta dodaję rozdrobnioną natkę pietruszki (pęczek). Udana próba przemycenia dzieciom zieleniny
Pozdrawiam
Agata
Rewelacja ! Serdecznie Polecam !
Wyśmienty! !
Robię kolejny raz .Bardzo sprawdza sie przy grilu. W każdym robi furorę
Powiem szczerze nie próbowałam w wersji bg jeszcze robić ... Ale może z Schar Bread mix B by sie nadała ...
Witam, jakiej maki bezglutenowej moge użyć? Z gory dzięki.
Upiekłam wyśmienite i strasznie szybko znikło dziś znów muszę piec
Dziękuję bardzo no to dziś wielkie
masa ziołowa to - masło wymieszane z posiekanym czosnkiem, cebulką i natką pietruszki
Are you sure to delete this comment ?