thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Zasmażka bezglutenowa

  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przyprawy

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 ziarenka zmielonych ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidla
  • 1 łyżki mielonego ziela angielskiego, lub 5 ziaren
  • 3 listki laurowe
  • sól do smaku
  • ew. gotowa przyprawa do bigosu, jeżeli komuś nie chce się bawić w mieszanie przypraw;)

Wsad

  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki sosu tamari, lub zwykłego sojowego, jeżeli może być z glutenem
  • 2 łyżki bulionu zrobionego w TM
  • 1 cebula
  • 0,12 litra (0,5 szkl.) czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g Śliwek suszonych, najlepiej wędzonych, ale inne też mogą być
  • 500 g białej kapusty
  • 500 g kapusty kiszonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dopieszczanie;)
  1. Dodać pokrojone śliwki, koncentrat, wino, syrop z agawy - zamieszać kopystką i gotować kolejne 60 min/ Varoma/ obr.1 - od czasu do czasu przemieszać ręcznie i podlewać wodą w razie potrzeby

    UWAGA: Ja nie dodaję soli - bigos wychodzi jak dla mnie w sam raz, ew. można sobie dosolic na talerzu 

    Jeżeli ktoś chce "mięcha" - 0,5h przed czasem dodać obsmazone na patelni  pokrojone w plasterki parówki sojowe wędzone lub tofu wędzone.

  2. Zasmażka/ jeżeli ktoś uważa za potrzebną - ja robię bez
  3. Na patelni podgrzać oliwę (odpowiednią do smażenia) i dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej z łyżeczką skrobi. Zasmażkę wlać do kapusty, zamieszać. Podgotować jeszcze parę minut.

    Kapusta najlepiej smakuje odsmażana na min. następny dzień.

    Smacznegotmrc_emoticons.;)

  4. Przygotowanie wsadu
  5. Kapustę kiszoną pokroić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obr.4/30 sek - przełożyć do miski, to samo zrobić z białą kapustą

    Cebulę i czosnek pokroić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obr.7/30 sek (zbierać w międzyczasie kopystką ze ścianek). Kopystką zebrać na dno i dusić Varoma/3min/obr.2

    Dodać marchew i pietruszkę - poszatkować obr.4/15 sek

    Dodać wszystkie przyprawy, włożyć kapusty, zalać dwoma szklankami wody, wymieszać wszystko "ręcznie" kopystką i gotować 1h/varoma/obr.1

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wegański bezglutenowy BIGOS wytrawny.

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 10, 2020 at 19:44
    4.0

    Bradzo dobry przepis na wegetariański bigos. Użyłam gotowej przyprawy do bigosu. Potrawa wyszła bardzo kwaśna, ale mnie osobiście mocno to nie przeszkadza. Ostrzegam innych, że może lepiej dać więcej "słodzidła". Ponadto w trakcie gotowania musiałam dolewać wody (w sumie na pewno około dodatkowej szklanki), a i tak bigos wyszedł trochę suchy, przyjamniej nie wymagał sasmażki tmrc_emoticons.;)
    Jedną gwiazdkę odjęłam też za mało czytelny sposób zapisu - musiałam trochę pogłówkować, żeby się połapać w składnikach i co kiedy należy dodać.

  • stycznia 18, 2016 at 20:55
    5.0

    Chciałam dzisiaj zrobić super szybki jarski bigos i natrafiłam na ten przepis tmrc_emoticons.) Bardzo go okroiłam bo bardzo mi się spieszyło i wykorzystałam te składniki, które miałam w domu, wykorzystałam tylko kiszona kapustę, nie dałam żadnych śliwek suszonych bo nie miałam, doprawiłam wg przepisu, choć też nie wszystkimi przyprawami bo nie miałam kilku no i dodałam pyszne gdzybki suszone, bardzo pyszny wyszedł tmrc_emoticons.)

    Jak kiedyś będę miała czas i wszystkie składniki to zrobię w 100% z tego przepisu, na pewno będzie jeszcze lepszy.

  • października 7, 2015 at 18:19
    5.0

    Dziś robiłam ten bigosik, przepis jest idealny, dodałam tylko troszkę więcej słodzidła bo wyszedł ociupinkę za kwaśny. Poza tym nic dodać nic ująć! Mąż nie posiadał się z zachwytu!!! tmrc_emoticons.) POLECAM! PRZEPYSZNY!

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: