- TM 31
Składniki
Zasmażka bezglutenowa
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przyprawy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 ziarenka zmielonych ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki lubczyku
- 1 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidla
- 1 łyżki mielonego ziela angielskiego, lub 5 ziaren
- 3 listki laurowe
- sól do smaku
- ew. gotowa przyprawa do bigosu, jeżeli komuś nie chce się bawić w mieszanie przypraw;)
Wsad
- 20 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 1 pietruszka korzeń
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki sosu tamari, lub zwykłego sojowego, jeżeli może być z glutenem
- 2 łyżki bulionu zrobionego w TM
- 1 cebula
- 0,12 litra (0,5 szkl.) czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g Śliwek suszonych, najlepiej wędzonych, ale inne też mogą być
- 500 g białej kapusty
- 500 g kapusty kiszonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodać pokrojone śliwki, koncentrat, wino, syrop z agawy - zamieszać kopystką i gotować kolejne 60 min/ Varoma/ obr.1 - od czasu do czasu przemieszać ręcznie i podlewać wodą w razie potrzeby
UWAGA: Ja nie dodaję soli - bigos wychodzi jak dla mnie w sam raz, ew. można sobie dosolic na talerzu
Jeżeli ktoś chce "mięcha" - 0,5h przed czasem dodać obsmazone na patelni pokrojone w plasterki parówki sojowe wędzone lub tofu wędzone.
Na patelni podgrzać oliwę (odpowiednią do smażenia) i dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej z łyżeczką skrobi. Zasmażkę wlać do kapusty, zamieszać. Podgotować jeszcze parę minut.
Kapusta najlepiej smakuje odsmażana na min. następny dzień.
Smacznego
Kapustę kiszoną pokroić w "Blokada naczynia miksującego" obr.4/30 sek - przełożyć do miski, to samo zrobić z białą kapustą
Cebulę i czosnek pokroić w "Blokada naczynia miksującego" obr.7/30 sek (zbierać w międzyczasie kopystką ze ścianek). Kopystką zebrać na dno i dusić Varoma/3min/obr.2
Dodać marchew i pietruszkę - poszatkować obr.4/15 sek
Dodać wszystkie przyprawy, włożyć kapusty, zalać dwoma szklankami wody, wymieszać wszystko "ręcznie" kopystką i gotować 1h/varoma/obr.1
Dopieszczanie;)
Zasmażka/ jeżeli ktoś uważa za potrzebną - ja robię bez
Przygotowanie wsadu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bradzo dobry przepis na wegetariański bigos. Użyłam gotowej przyprawy do bigosu. Potrawa wyszła bardzo kwaśna, ale mnie osobiście mocno to nie przeszkadza. Ostrzegam innych, że może lepiej dać więcej "słodzidła". Ponadto w trakcie gotowania musiałam dolewać wody (w sumie na pewno około dodatkowej szklanki), a i tak bigos wyszedł trochę suchy, przyjamniej nie wymagał sasmażki
Jedną gwiazdkę odjęłam też za mało czytelny sposób zapisu - musiałam trochę pogłówkować, żeby się połapać w składnikach i co kiedy należy dodać.
Chciałam dzisiaj zrobić super szybki jarski bigos i natrafiłam na ten przepis Bardzo go okroiłam bo bardzo mi się spieszyło i wykorzystałam te składniki, które miałam w domu, wykorzystałam tylko kiszona kapustę, nie dałam żadnych śliwek suszonych bo nie miałam, doprawiłam wg przepisu, choć też nie wszystkimi przyprawami bo nie miałam kilku no i dodałam pyszne gdzybki suszone, bardzo pyszny wyszedł
Jak kiedyś będę miała czas i wszystkie składniki to zrobię w 100% z tego przepisu, na pewno będzie jeszcze lepszy.
Dziś robiłam ten bigosik, przepis jest idealny, dodałam tylko troszkę więcej słodzidła bo wyszedł ociupinkę za kwaśny. Poza tym nic dodać nic ująć! Mąż nie posiadał się z zachwytu!!! POLECAM! PRZEPYSZNY!